Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Технологія виготовлення бурбона: гайд для початківців

  • 26.01.2024, 14:05
  • 456

Зустріти імпортний алкоголь на полицях українських магазинів уже давно не проблема, а різноманіття асортименту ускладнює вибір і тим, хто мало знайомий із такою продукцією, і навіть досвідченим поціновувачам віскі.

Особливо коли йдеться про бурбон. Тож буде корисно мати досить знань про цей напій, щоб не здаватися невігласом у компанії любителів елітного алкоголю.

Кукурудза — основа бурбона

Так, цей факт відомий усім. У суміші солодів, з яких виготовляється бурбон, кукурудзяної компоненти має бути не менш як 51%. Є підвиди цього напою, які відрізняються вмістом складових частин за обов’язкового дотримання вищезгаданого правила. Бувають чисто кукурудзяні різновиди, без включення інших зернових. Але додавання пшениці, жита чи ячменю є загальноприйнятою практикою. Відсоток пшениці, як і жита, може складати 49%, ячмінь зазвичай додають у невеликій кількості (на рівні 5%). Кожен другий бурбон містить до 80% кукурудзи, решта — це пшениця чи жито й трішки ячменю. Якщо вивчити асортимент та ціни на бурбон на Maudau, то можна зрозуміти, які різновиди з описаних більш популярні чи дешевші.

Як здійснюється перегонка

Здебільшого сировина (суміш солодів) переганяється в спеціальній споруді — ректифікаційній колоні, після чого потрапляє в перегінний куб, який називають «уловлювачем алкогольної пари». Можлива перегонка й традиційним способом, без використання ректифікаційної колони.

Витримка

На відміну від ірландського чи шотландського віскі, стосовно бурбона немає єдиного стандарту, який би регламентував строки витримки. Але є виняток — straight bourbon має витримуватися не менше двох років, а bonded bourbon — від 4 років. Що стосується бочок, то зазвичай це ємність, виготовлена з білого американського дуба. Бочка має бути новою та обпаленою зсередини. Об'єм її також не регламентується, але переважно це 53 галони, або приблизно 200 літрів.

Міцність

Хоча технологія дистиляції, тип та об'єм перегінного куба можуть бути різними, міцність кінцевого продукту не має перевищувати 80%. Ви можете зустріти віскі міцністю хоч 95%, але це в будь-якому разі буде не бурбон. Причина такої заборони зрозуміла: що вищий градус, то менш вираженим буде смак та аромат напою. Ба більше, у бочки не можна заливати продукт міцністю понад 62,5%. Саме тому у вітчизняному маркеті алкогольних штук МАУДАУ ви не зустрінете витриманий бурбон більшої міцності. На невитримані марки це обмеження не розповсюджується. І ще один нюанс. Деякі бренди воліють, щоб у їхній назві не було слова bourbon (приклад, George Dickel чи більш відомий бренд Jack Daniel’s). Але словосполучення Tennessee Whisky не має вводити вас в оману: це все одно класичний бурбон, який виготовляється з єдиною характерною відмінністю — використанням вугільного фільтра перед розливом.

Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров"я

Схожі новини