Передплата 2024 «Добре здоров’я»

До держбюджету повернули майже 1,5 млрд гривень, — СБУ

  • 25.01.2024, 14:55
  • 747

До держбюджету України повернули майже 1,5 мільярда гривень, які були незаконно виведені за кордон під час закупівлі гуртової партії боєприпасів для Сил оборони України

Фото: Мілітарний
Фото: Мілітарний

Про це повідомила Служба безпеки України.

Правоохоронці зазначають, що за сприяння Міноборони під час досудового розслідування в січні 2024 року розірвали збитковий державний контракт зі спецекспортером на закупівлю партії артилерійських снарядів для ЗСУ.

Компанія-нерезидент вже повернула на рахунки Міністерства оборони 35 мільйонів євро (майже 1,5 млрд грн в еквіваленті).

За даними слідства, посадовець підписав угоду про закупівлю снарядів, але тоді бюджетні кошти не були переказані на рахунки спецекспортера. Новостворена Агенція оборонних закупівель Міноборони згодом уклала вигідніший контракт на постачання цих самих артснарядів із цим самим виробником.

Як виявили слідчі, посадовець безпідставно продовжив дію попередньої угоди з підприємством-спецекспортером. Більше того, після пролонгації «старого» договору на рахунки афілійованої іноземної фірми-посередника було перераховано майже 1,5 млрд грн. Ця сума на 30% перевищила вартість продукції за прямим договором з виробником.

Підозрюваному інкриміновано перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань (ч. 2 ст. 114−1 КК України). Наразі він перебуває під вартою.

Військова контррозвідка СБУ викрила цю оборудку у грудні 2023 року. Розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності ще триває. Зловмисникам загрожує до 15 років тюрми.

Схожі новини