Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Польщі планують обмежити виплати для українських біженців

  • 24.01.2024, 16:50
  • 1 034

Відтак право на допомогу, наприклад, втратять люди, які поїдуть з країни навіть на короткий термін (на свята чи у відпустку)

Фото УНІАН
Фото УНІАН

Відомо, що Польща продовжить виплату допомоги українським біженцям до кінця вересня. Опісля умови її надання зміняться.

Відтак наразі передбачені окремим законом умови допомоги для українських біженців діють до 4 березня. Їхню дію планують продовжити ще на шість місяців, але після завершення цього терміну виплату допомоги обмежать.

Наприкладу, право на допомогу втратять люди, які поїдуть з країни навіть на короткий термін (на свята чи у відпустку). В уряді Польщі вважають, що це означає, що ці люди більше не потребують захисту. Також біженці отримуватимуть менші виплати на дітей.

Отож, завдяки спеціальному закону від березня 2022 року українці отримали право на проживання за рівними із громадянами країн ЄС правилами, їм надали повний доступ до освіти, системи охорони здоров’я та ринку праці.

Також уряд Польщі допомагав їм з харчуванням та проживанням, виплачував соцдопомогу на дітей 500 злотих, одноразову допомогу 300 злотих і 12 тисяч злотих на новонароджену дитину.

За даними Міністерства внутрішніх справ Польщі, наразі у фінансованих польською державою центрах для біженців проживають 42,2 тисячі громадян України — це вдвічі менше, ніж рік тому, коли в центрах перебували 82,5 тисячі українців.

Із 24 лютого 2022 року до 27 грудня 2023 року в усіх воєводствах організованим проживанням скористалася майже 531 тисяча українських біженців.

Схожі новини