Передплата 2024 «Добра кухня»

На Одещині студент готував екологічний теракт — СБУ

  • 18.01.2024, 12:45
  • 478

Служба безпеки України заявила про затримання на Одещині агента російських спецслужб, який шпигував для ворога і навіть готував екологічний теракт. Він був студентом одеського університету

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, головним завданням фігуранта було виявляти та передавати росіянам координати місць, де в Україні зберігаються токсичні речовини, зокрема складів та сховищ з пестицидами. Також він розвідував місця можливого базування та маршрути переміщення Сил оборони.

За вказаними геолокаціями окупанти планували здійснити повітряні атаки із застосуванням ракетного озброєння та дронів-камікадзе типу Shahed. За даними СБУ, рф сподівалася спровокувати екологічне лихо на території Одещини, щоб розхитати внутрішню ситуацію.

Для збору відомостей чоловік почав працювати таксистом та під виглядом перевезення пасажирів фіксував локації «потрібних» об'єктів. Його затримали в результаті багатоетапної спецоперації.

Як встановило слідство, агентом виявився студент одеського університету. Восени 2023 року на нього дистанційно вийшов кадровий співробітник ФСБ, особу якого вже ідентифікувала СБУ. росіянин запропонував студенту негласно співпрацювати на користь рф і отримувати за це «зарплату».

Фігурант підтримував комунікацію з ФСБ через месенджер, а для конспірації використовував різні SIM-карти та мобільні телефони. Під час обшуків у затриманого вилучили всі гаджети, які він використовував для цього.

Слідчі повідомили хлопцю про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Триває розслідування. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Схожі новини