Передплата 2024 «Добра кухня»

«Окрім 11-ти трамваїв, швейцарці оплатять навчання технічного персоналу «Львівелектротрансу»

У рамках проєкту безкоштовно обіцяють передати і обладнання для підтримки «життя» електротранспорту

Фото з архіву Посольсьва України у Швейцарії
Фото з архіву Посольсьва України у Швейцарії

У Львові побільшає електротранспорту. Щоправда, вживаного. Влітку Львівська міська рада безкоштовно отримає зі Швейцарії 11 вживаних трамваїв. Таке рішення вже погоджено, а історія з документами та консультаціями тягнеться з минулого року.

Про це повідомив у коментарі для «ВЗ» депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич.

«Усі швейцарські трамваї справні та будуть довго служити на вулицях Львова, — каже Ігор Зінкевич. — Трамваї робочі, зараз вони курсують на лініях швейцарського міста Берна».

Нагадаємо, Львівська мерія просила у швейцарців 75 «беушних» трамваїв, але погоджено прислати для Львова лише одинадцять. Дарований електротранспорт значно покращить ситуацію із рухомим складом на дорогах Львова.

Керівниця групи реалізації проєктів міжнародних фінансових організацій ЛКП «Львівелектротранс» Ірина Іванишин додала: «Готуємось до підписання меморандуму між Львівською міською радою, ЛКП „Львівелектротранс“ та Швейцарією щодо безоплатної передачі вживаних трамваїв Duewag / Vevey Be 4/8 від транспортної компанії „Бернмобіл“. Зараз і до червня 2024 року включно ці трамваї ще курсуватимуть у Берні, а вже з липня по грудень цього року будуть передані Львову. У рамках проєкту „Бернські трамваї для Львова“, „Львівелектротранс“ безоплатно отримає рейкошліфувальний верстат, додаткові запчастини та підйомні пристрої для цих трамваїв». Також державний секретаріат Швейцарії з економічних питань погодив оплатити навчання технічного персоналу львівського комунального підприємства у Берні".

«Восени минулого року відбулися дві офіційні зустрічі у Львові та у Берні. Вивчили технічний стан трамваїв, підготували всі необхідні документи. Можемо офіційно заявити, що державний секретаріат Швейцарії з економічних питань погодив фінансування усього пакету проєкту», — зазначив директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олег Забарило.

Експерт з транспортних питань Андрій Білий розповів для «ВЗ», що трамвайні вагони, які передадуть швейцарці Львову — німецького виробника, вони виготовлені наприкінці 80-х років. При хорошій експлуатації вагони будуть добре працювати на львівських дорогах. Єдиний нюанс — чи всюди підійдуть для львівської трамвайної колії.

«У львівському парку таких трамваїв немає, — каже мій співрозмовник. — Перше питання — що буде з експлуатацією. Добре, що крім трамваїв швейцарці передають і обладнання для ремонту. А також буде навчання для чотирьох людей. Ці вагони довжиною у тридцять метрів, і це добре. Для порівняння, трисекційний трамвай „Електрон“ має 20 метрів, а п’ятисекційний — 30 метрів. Тож швейцарські трамваї будуть доволі пасажиромісткі. А це важливо на маршрутах, де високий пасажиропотік».

Схожі новини