Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Закриті станції та вестибюлі синьої гілки метрополітену Києва використовуватимуться як укриття під час повітряної тривоги

  • 09.12.2023, 18:55
  • 468

9 грудня відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо ситуації з метро у Києві

Фото: Інтерфакс-Україна
Фото: Інтерфакс-Україна

Про це повідомляє Урядовий портал.

9 грудня під головуванням віцепрем'єр-міністра з відновлення — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова відбулося позачергове засідання Держкомісії.

За дорученням Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля комісія розглянула ситуацію, що сталася на перегоні Оболонсько-Теремківської лінії метро.

Київській міський голова Віталій Кличко, повідомив, що ще в листопаді по І колії перегону між ст. «Деміївська» — ст. «Либідська» Оболонсько-Теремківської лінії метрополітену м. Києва з’явились значні течі та утворились тріщини в колійному лотку і тюбінгах тунельної оправи.

8 грудня зазначена ситуація була розглянута на засіданні регіональної Комісії ТЕБ та НС та було прийнято рішення про зупинення руху на зазначеній ділянці.

«На сьогодні надзвичайна ситуація відсутня, але є загроза її виникнення. Тому вживаються необхідні кроки для запобігання. Зокрема, 6 станцій метро закриті для руху поїздів», — повідомив Кличко.

За його словами, загроза підтоплення власне станцій відсутня, оскільки ґрунтові води розташовані нижче відносно рівня станцій, що дозволить їм, у разі оголошення повітряної тривоги, працювати як укриття.

«На сьогодні є проблема із транспортними засобами, які порушують правила зупинки та стоянки й припарковані на розворотних кільцях на площі Либідській, а також з нелегальними перевізниками, транспортні засоби яких здійснюють відстій на зазначеній площі», — підкреслив Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Також він наголосив на необхідності впровадження змін в організації дорожнього руху як на цій ділянці, так і на найбільш завантажених відрізках доріг столиці. Зокрема, буде збільшено пропускну здатність громадського транспорту, відрегульовано хронометраж перемикання сигналів світлофора, перенесення для зручності зупинки громадського транспорту, змінено деякі дорожні знаки. За словами Ігоря Клименка, основне завдання, особливо починаючи з понеділка, нормалізувати рух та забезпечити контроль, щоб пасажири не відчували значний дискомфорт.

Підсумовуючи засідання, Олександр Кубраков наголосив, що Уряд у разі необхідності готовий надати всю необхідну допомогу.

За результатами заслуханих доповідей Комісією визнано, що у зв’язку з фільтрацією ґрунтових вод і виносом породи в тунель по І колії перегону між ст. «Деміївська» — ст. «Либідська» на дільниці в межах Оболонсько-Теремківської лінії метрополітену м. Києва існує потенційна загроза виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру.

Комунальному підприємству «Київський метрополітен», зокрема, доручено невідкладно провести необхідні обстеження, визначити причини виникнення аварійної ситуації та вжити заходи з термінового виконання відновлювальних робіт.

При цьому прийнято рішення, що станції та вестибюлі закритої гілки можуть використовуватися як укриття під час повітряної тривоги. Відповідним відомствам доручено провести додаткову перевірку безпеки таких укриттів.

Також Київська міська військова адміністрація повинна забезпечити організацію та перевезення населення дублюючими метрополітен маршрутами наземного транспорту між станціями «Либідська"-"Теремки».

Схожі новини