Передплата 2024 «Добрий господар»

ООН назвала 2023 рік найспекотнішим за всю історію людства

  • 01.12.2023, 09:30
  • 555

У 2023 році на Землі було так спекотно, що ще до кінця року Всесвітня метеорологічна організація оголосила його найтеплішим за всю історію спостережень

фото: depositphotos.com
фото: depositphotos.com

Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш під час кліматичної конференції в Дубаї, повідомляє Bloomberg.

Глобальна температура за перші 10 місяців року була приблизно на 1,4°C вища за середнє значення температури в доіндустріальний період.

Це дає достатньо впевненості, щоб оголосити цей рік найспекотнішим в історії, навіть якщо до його кінця ще залишився місяць, відзначив генсек ООН.

«Рекордне глобальне нагрівання повинно викликати тремтіння у світових лідерів і спонукати їх до дій. Ми переживаємо кліматичний колапс у реальному часі, і його вплив є руйнівним», — заявив Гутерреш.

Згідно зі звітом ООН, викиди парникових газів, які спричинюють потепління планети, продовжили зростати у 2023 році після досягнення історичного максимуму минулого року. Це сприяло підвищенню рекордно високих температур на суші та в океанах. Екстремальні погодні умови призводять до смертей та змушують мільйони людей змінювати місце проживання.

Океани, які покривають близько 70% поверхні планети, поглинули приблизно 90% тепла, яке виділилося через викиди парникових газів із 1971 року. Це сповільнило швидкість потепління в атмосфері, але також призвело до підвищення температури океану, підвищення рівня моря, танення льоду.

Схожі новини