Передплата 2024 «Добра кухня»

Львівщину та Краків з'єднають новим залізничним сполученням

До кінця цього року між Польщею та Україною планують запустити новий залізничний маршрут. Він постане на кордоні Хирів- Загуж, через Старжаву та Смільницю. Кінцева зупинка — польське місто Санок, а далі - до Кракова

Це відремонтований залізничний вокзал у Хирові, туди проклали нову колію.
Це відремонтований залізничний вокзал у Хирові, туди проклали нову колію.

Зараз у Польщі шукають залізничного перевізника, який погодиться везти пасажирів з польського кордону, оскільки українська залізнична колія не пристосована до євростандартів. Серед варіантів — приватний перевізник Польщі SKPL, який обслуговує маршрут Рава-Руська-Варшава (його запустили 15 жовтня цього року).

Про це розповів для «ВЗ» заступник голови Львівської ОВА Юрій Бучко.

«Польський перевізник SKPL теж розглядає варіант обслуговувати цей маршрут, але прораховує всі ризики — фінанси, пасажиропотік, — каже чиновник. — До кінця року перевізник точно знайдеться. У Польщі рухомий склад залізниці - приватна власність перевізник компаній, в Україні ні (залізниця та потяги — власність державного перевізника)».

У Хирові Самбірського району відремонтовано 15 кілометрів колії, каже Бучко, чотири мости. «Уся інфраструктура готова до запуску залізничного маршруту, — продовжує мій співрозмовник. — Відремонтовано залізничний вокзал у Хирові. Пункт пропуску у Смільниці теж готовий для роботи митної і прикордонної служби. Цей пункт пропуску свого часу працював, його відновили. Зараз можна працювати».

Потяг з Хирова до Санок курсуватиме щодня, митне оформлення та паспортний контроль — на пункті пропуску Смільниця — Кросьценко.

Юрій Бучко повідомив, що другий залізничний маршрут із Львівщини запустять на ділянці - Хирів — Нижанковичі, з доїздом до польського Перемишля.

На початку цього року завершили капітальний ремонт 25 кілометрів залізничної колії, два мости вокзал.

«Але тут є одне проблемне питання — немає відкритого пункту пропуску для залізничного сполучення, — зауважив Юрій Бучко. — Пункт Нижанковичі-Мальховіце запрацює лише з весни 2024 року. Тож маршрут до Польщі буде лише з весни».

Схожі новини