Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чому понад 100 000 переселенців втратили виплати від держави?

  • 24.11.2023, 11:14
  • 822

Близько 100 000 українців втратили право на отримання фінансової підтримки для ВПО в результаті верифікації Міністерства фінансів

Допомога внутрішньо переміщеним особам — це один із видів державних соціальних виплат, які регулюються постановою уряду. Допомога надається щомісячно 15 та 28 числа: для осіб з інвалідністю та дітей — 3000 грн; для інших осіб — 2000 грн.

З 1 серпня набули чинності зміни, які дозволяють зосереджувати фінансову допомогу виключно на внутрішньо переміщених особах. За даними верифікації Міністерства фінансів, 109 тисяч осіб, які отримували допомогу для ВПО, фактично проживали за кордоном (і паралельно отримували допомогу від іншої держави).

За словами першої заступниці міністра соціальної політики Дарії Марчак, ухвалені рішення уряду спрямовані на дві цілі:

— структуризація виділених коштів для внутрішньо переміщених осіб;

— надання допомоги виключно тим громадянам, які справді потребують фінансової підтримки.

Крім того, верифікація виявила, що близько 10 000 громадян з тих, хто отримував виплати, пішли з життя. Ще близько 10 000 українців одночасно отримували допомогу, бувши зареєстрованими у кількох громадах.

«Якщо сім'я чи одержувач допомоги для внутрішньо переміщених осіб у період з середини липня до 1 вересня придбав новий транспортний засіб (за винятком випадків, коли це зроблено в рамках волонтерської допомоги Збройним Силам України), або придбав нове житло чи земельну ділянку, або придбав облігації внутрішньої державної позики на суму понад 100 000 гривень… таким особам буде припинено виплату», — пояснила перша заступниця міністра соціальної політики.

Допомога для ВПО в Україні

У липні 2023 року уряд вніс зміни до процедури призначення фінансової допомоги для внутрішньо переміщених осіб з 1 серпня та 1 вересня для певних категорій переселенців.

Допомога не виплачуватиметься українцям, які перебувають за кордоном понад 30 днів поспіль без поважних причин, або повернулися до своїх попередніх місць проживання або відбувають покарання у місцях позбавлення волі, або були засуджені за колабораціонізм.

Для осіб, які залишилися без державних виплат, є достатньо інших варіантів фінансової підтримки. Гроші в кредит у банку чи МФО часто допомагають українцям у найскладніші часи. До того ж запозичення може бути дуже вигідним, якщо відповідально підійти до процесу.