Передплата 2024 ВЗ

Мозаїку не знищили, а навпаки — врятували. І навіть утеплили!

Це вже навіть не смішно: у Львові знову не все гаразд із черговою історичною мозаїкою. Не встигли влягтися пристрасті зі зруйнованим мозаїчним панно у видавництві «Вільна Україна» (власники приміщення обіцяють відновити твір), як стало відомо, що постраждала велика сорокарічна мозаїка на території стадіону СКА (вул. Клепарівська)

Фото пресслужби ЛМР
Фото пресслужби ЛМР

Згодом, щоправда, виявило­ся, що художній твір «лише» закрили мінватою, оскільки утеплювали адміністративну бу­дівлю, яку реконструює Львівський держуніверситет безпеки життєді­яльності. Ну, дякуємо і за те, що не зруйнували! Про це стало відомо під час брифінгу за участі в. о. керівни­ка управління охорони історич­ного середовища ЛМР Наталії Алексєєвої та помічника ректора Львівського держуніверситету БЖД Мирослава Коваля.

Головний месидж брифінгу: на­працьовуються варіанти відкрит­тя та експонування цієї мозаїки. Наразі в утеплювачі зробили не­великий квадратний проріз, який демонструє, що панно не знище­не. У міськраді наголосили, що ця мозаїка є в переліку цінних, підля­гає захисту та має бути відкрита.

За словами Мирослава Кова­ля, мозаїку ніхто не нищив, на­впаки, її фактично врятували. «Ми не знали, що ця мозаїка внесена в перелік цінних. Але впродовж со­рока років ніхто не приходив і не піклувався нею, — сказав помічник ректора. — Мозаїка почала руйну­ватися. Ми почали думати — що з нею робити? Залишити так як є, і хай руйнується? Адже їй вже 40 років. Чи на даний період захис­тити, тобто законсервувати її? Ми вирішили законсервувати. Будемо мати кошти — знімемо утеплення і відновимо мозаїку. Звернемося до мистецьких інституцій, можливо, Академія мистецтв допоможе нам відновити її».

Схожі новини