Передплата 2024 «Добрий господар»

Від сьогодні розпочинається Різдвяний піст

  • 15.11.2023, 09:35
  • 739

У середу, 15 листопада, за новим церковним календарем, починається Різдвяний піст. Він триватиме 40 днів, тобто до 24 грудня. Це останній піст у році, який готує душу і тіло вірян до зустрічі Різдва Христового

Фото умовне
Фото умовне

Різдвяний піст ще називають Адвентом або по-народному Пилипівкою.

Адвент у католиків починається у четверту неділю до Різдва, що припадає на період з 27 листопада по 3 грудня. У 2023 році адвент почнеться 3 грудня. Цей період за традиціями схожий на православний піст, але не передбачає суворих обмежень у харчуванні - окрім відмови від м’яса по п’ятницях.

Постити можуть усі, хто має бажання або відчуває духовний поклик до очищення. Проте якщо ви вже вирішили дотримуватися посту, то, крім обмежень у їжі, потрібно дотримуватися певних обмежень й у духовному житті: уникати сварок, молитися та не тримати образ.

У понеділок, середу та п’ятницю — рекомендують вживати продукти, які не пройшли термічної обробки та утриматись від олії. Протягом посту можна вживати в їжу продукти рослинного походження — картоплю, каші, овочі та фрукти, консервацію, маргарин без домішок. Пісна їжа повинна бути простою та недорогою. Проте й такими продуктами не варто зловживати. Також у піст церква забороняє одружуватися, чи брати шлюб у храмі, але хрещення дитини проводять незалежно від посту.

Головна мета посту — духовне очищення. Тому піст — це не лише відмова від певних продуктів, а й від поганих думок та згубних пристрастей. Християнину протягом посту також обов’язково потрібно прийняти таїнства Сповіді і Причастя. Інакше піст стане просто дієтою або голодуванням.