Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи врятує львівські мозаїки «Блакитний щит»?

Уже три мозаїчні твори міста позначили міжнародним пам’яткоохоронним знаком «Блакитний щит» — на вул. Медової Печери, 71, на вул. Промисловій, 39, і на вул. Керченській, 8

Як розповіла керуюча справами виконкому, в. о. керівника управління охорони історичного середовища ЛМР Наталія Алексєєва, загалом у місті позначать 20 мозаїчних творів.

На решті мозаїк емблему «Блакитний щит» планують роз­містити наприкінці цього — на початку наступного року.

Нагадаємо, у Львові такий пам’яткоохоронний знак існує вже два роки, ним позначені деякі архітектурні пам’ятки міс­та. У Львівській ратуші кажуть, що «Блакитний щит» отрима­ють мозаїки, внесені до перелі­ку цінних, які є об'єктами куль­турної спадщини, а таких — 81.

До позначення мозаїк у Ра­туші вдалися після останньо­го скандалу зі знищенням цін­ного мозаїчного твору. У жовтні власники приміщення у видав­ництві «Вільна Україна» знищи­ли мозаїку 80-х років «Інфор­маційний простір» авторства Богдана Сойки. Обіцянки влас­ників відновити мозаїку не ті­шать пам’яткоохоронців, бо не виключено, що це буде якийсь неякісний «новоділ»… За слова­ми першого заступника місь­кого голови Львова Андрія Москаленка, сьогодні штра­фи за знищення цінних мозаїк «смішні» — 1700 гривень.

Схожі новини