Передплата 2024 «Добрий господар»

СБУ розкрила деталі першого підриву Кримського мосту

  • 19.08.2023, 11:30
  • 770

Керівник Служби безпеки України Василь Малюк розповів журналістам деталі першої спецоперації на Кримському мосту, яка сталась 8 жовтня 2022 року, коли його підірвали за допомогою вантажівки з вибухівкою

Вибухівка. Фото: NV
Вибухівка. Фото: NV

Про це йдеться в матеріалі NV.

Перший удар по Кримському мосту стався зранку 8 жовтня 2022 року, коли ним ішов численний потік автомобілів. З-поміж них була і навантажена фура, яка на великій швидкості рухалася в бік Криму. За мить вантажівка вибухнула, пошкодивши два прольоти й підпаливши залізничний потяг із пальним. Від удару, за офіційною інформацію росіян, загинули 5 людей, включно з водієм фури, а рух мостом повністю зупинили.

Очільник СБУ каже, що розробкою та реалізацією спецоперації з мостом займався він особисто та двоє довірених співробітників. Спецслужба, за його словами, виношувала ідею підриву Кримського мосту ще з весни 2022 року.

Розглядали різні варіанти. Зрештою зупинилися на ідеї з фурою, навантаженою бочками з олією, в яких і ховалася б вибухівка. Однак варіант із бочками не гарантував «непомітності», яка дозволила б закамуфльованій вибухівці перетнути Керченський міст. Тоді шеф СБУ вигадав обмотати вибухівку целофановою плівкою. Такі великі рулони виглядали абсолютно цивільними і не повинні були викликати підозр.

«Рулонами» забили цілий контейнер — їхня сумарна вага у тротиловому еквіваленті відповідала 21 тонн, що приблизно дорівнює 42-м російським аеробалістичним ракетам «Кин­джал».

"Ми сім кіл пекла пройшли, використали в темну стільки людей. росіяни закрили 22 людини — ув’язнили. Інкримінують їм усім спів­участь у терористичному акті. Хоча насправді вони займалися звичною для себе буденною справою. Це були звичайні російські контрабандисти", — резюмував Малюк.


Джерело: NV

Схожі новини