Передплата 2024 «Добра кухня»

Людині пересадили генно-модифіковану нирку свині: деталі

  • 17.08.2023, 19:20
  • 1 557

Лікарі з NYU Langone у Нью-Йорку успішно пересадили генетично модифіковану нирку свині чоловікові, мозок якого був мертвим

Фото NYU Langone Health
Фото NYU Langone Health

Бригада хірургів видалила нирки чоловіка та пересадила нирку свині, а також тимус. Чоловіка приєднали до системи штучного кровообігу.

Перед трансплантацією свиняча нирка була модифікована для видалення альфа-галу, молекули цукру на поверхні клітин свині, що спричиняє рідкісну алергію на червоне м’ясо, а також відторгнення органів.

Доктор Роберт Монтгомері, професор і завідувач кафедри хірургії в NYU Langone Health і директор Інституту трансплантології NYU Langone, пояснив, що нирка реципієнта функціонувала належно протягом місяця, і що її функцію будуть контролювати протягом двох місяців.

«Біопсія нирок та ниркові тести, зроблені протягом одного місяця, не показують ознак відторгнення», — зазначив доктор Монтгомері. «Нирка свині, мабуть, замінює всі важливі завдання, з якими справляється людська нирка».

Доктор Адам Гріземер, хірург-трансплантолог із NYU Langone Health, додав, що вилочкова залоза також була пересаджена, вбудована під зовнішній шар нирки, бо було показано, що вона допомагає захистити трансплантовану нирку від атаки імунної системи людини.

«Вилочкова залоза — це тканина на нашій шиї та грудях, де дозріває наша імунна система і де вона вчиться розпізнавати білки в нашому організмі і вчиться відкидати білки, які не є частиною нашого власного тіла», — пояснив Гріземер. «Так, пересадка вилочкової залози від свині дозволяє новим клітинам, що розвиваються в організмі реципієнта, навчитися розпізнавати антигени свині як свої власні, що потенційно може призвести до зниження імунної відповіді та зниження ризику відторгнення».

Реципієнтом пересадки є 57-річний Моріс Міллер. Його сестра Мері Міллер-Дафф висловила гордість за те, що її брат брав участь у історичній пересадці.

«Мо, як я люблю його називати, був добрим, щедрим братом, який любив життя і завжди простягав руку допомоги», — наголосила жінка. «Цілком доречно, що у своєму останньому вчинку він допоможе таким, хто потребує цього інноваційного медичного досягнення».

Міллер-Дафф також зауважила, що одного разу її брат прийшов додому з роботи з головним болем та відчуттям, ніби у нього запаморочення. Пізніше його напарник знайшов його непритомним у ванній.

Сканування показало, що Міллер мав пухлину 8-сантиметрової ширини в правій частині мозку. Лікарі зробили біопсію, але Міллер не прокинувся після процедури.

«Отже, лікарі зробили сканування голови і виявили крововилив у мозок, тому він не прокидався», — розповіла сестра.

Тести довели, що пухлина була гліобластомою, однією з найагресивніших форм раку мозку.

Трансплантація людині від свині є обнадійливою ознакою того, що ксенотрансплантація — процес пересадки нелюдських клітин та органів людям — може бути життєздатною після багатьох років невдач.

Схожі новини