Передплата 2024 «Добрий господар»

Власник китайського маркетплейсу AliExpress потрапив до переліку спонсорів війни

  • 17.08.2023, 18:20
  • 625

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited до переліку міжнародних спонсорів війни

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

У пресслужбі НАЗК пояснили, що Alibaba Group продовжує працювати у росії і надає свої платформи для продажу товарів з вивезеної з окупованих територій України міді.

Зокрема, на території рф найбільшого поширення набула платформа онлайн-комерції AliExpress, якою керує дочірня російська компанія з групи Alibaba — ТОВ «Алибаба.КОМ (РУ)». Власником ТОВ «Алибаба.КОМ (РУ)» є зареєстрована у Сінгапурі компанія Aliexpress Russia Holding Private Ltd.

Станом на 2023 рік компанія продовжує бізнес у росії, надаючи міжнародний майданчик для продажів закордонних товарів. Прибуток ТОВ «Алибаба.КОМ (РУ)» за 2022 рік становить 16,3 млрд рублів (близько $ 160 млн).

Також у квітні 2023 року агенція Reuters повідомила, що китайська компанія Quzhou Nova закупала щонайменше 3220 тонн мідного сплаву на 7,4 млн у Дебальцевського заводу металургійного машинобудування (під контролем росіян) із 8 жовтня 2022 року по 24 березня 2023 року. За даними митниці, відвантаження мідного сплаву з заводу здійснювалися через порт Новоросійськ. З вивезеної з окупованих територій міді компанія виробляє товари, які продає на платформах Alibaba.

«Варто зауважити, що Alibaba вдається й до цензурування українського контенту на своїх платформах, пов’язаного з російською війною. У березні 2022 року Alibaba заблокувала профіль українського стрімера, який мав на AliExpress понад 268 тисяч підписників, за допис про війну. Водночас проросійські дописи на платформі не видаляють», — вказано у повідомленні.

Ці факти можуть свідчити про те, що компанія підтримує російську агресію не тільки фінансово, сплачуючи податки, але й ідеологічно, вважає НАЗК.

Схожі новини