Передплата 2024 «Добра кухня»

Художній майстер-клас від «незламного» (ФОТО)

  • 04.08.2023, 15:00
  • 510

Художник-захисник організував майстер клас для пацієнтів Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN)

Фото Львівської міської ради
Фото Львівської міської ради

Роман Хрущ ледь не втратив руки, якою малює картини. Після важкого поранення він перебуває на реабілітації у Львові у центрі НЕЗЛАМНІ.

Захиснику — 29 років, він зі Львова. Чоловік активно малював, виставлявся та ще й викладав в Академії друкарства.

Та 24 лютого 2022 року митець добровільно пішов у ЗСУ та змінив пензлик на автомат. У військо він потрапив разом із молодшим на шість років рідним братом. Воювали пліч-о-пліч у 3-й окремої штурмовій бригаді. Роман навіть у перервах між обстрілами та штурмами малював олівцями. Творчість допомагала йому поновити сили та налаштувати себе на черговий штурм.

7 червня 2023 рок він отримав важке поранення у під Бахмутом. Їхній підрозділ мав завдання відбити у ворога кілометр нашої землі і пішов на штурм. Щойно зайшли на ворожі позиції, як почався прицільний мінометний обстріл. Снаряд розірвався в чотирьох метрах від Романа. Осколки ворожого снаряду сильно травмували руку та понівечили ногу. Турнікет та першу допомогу бійцеві надав брат, а лікарі змогли врятувати не лише життя, а й обидві кінцівки Романа.

Хірурги кажуть, що митцеві ще пощастило, бо уламок не зачепив кістку руки, а лише м’які тканини. Інакше, кінцівку довелося б ампутувати. Гірша ситуація була з ногою. Осколки пошкодили не лише м’які тканини, а й литковий м’яз та спричинили перелом внутрішньо-суглобової кістки з пошкодженням променевого нерва. Був великий ризик того, що Роман не зможе згинати стопу, а отже, і ходити.

Фахівці центру НЕЗЛАМНІ зробили усе для збереження рухливості пацієнта. Вони зшили поранення і відновили литковий м’яз.

Зараз Роман пересувається вже без крісла колісного і навіть намагається все менше користуватися милицями. А, завдяки регулярним заняттям з фізичним терапевтом, художник знову може тримати у руці пензлик.

Свій перший від початку великої війни майстер-клас Роман провів для інших поранених воїнів, які теж відновлюються у центрі НЕЗЛАМНІ. Кольори та що саме малювати, воїни обирали самі. Такі майстер-класи допомагають їм не лише пізнати себе, а й нормалізувати психоемоційний стан. Бо малювання знижує рівень тривоги та знімає напругу, а також покращує дрібну моторику та концентрацію.

Пацієнти були у захваті від такого майстер-класу.

«Емоції відчуваю дуже позитивні. Коли займаєшся малюванням, то виплескуєш свої емоції. Переносиш все те, що всередині, на картину. Я би хотів повторити», — зазначив Костянтин Пастухов, захисник, який втратив на війні ногу.

Сподобався такий досвід і художнику Роману Хрущу.


«Ми вивчили якісь загальні принципи малювання. Кожному я дав можливість проявити себе, так як кожна людина індивідуальна і це важливо в творчості», — впевнений Роман.

Схожі новини