Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні вперше провели трансплантацію кісткового мозку дитині

  • 19.07.2023, 18:22
  • 1 044

Спеціалісти в лікарні «Охматдит» вперше в Україні провели трансплантацію кісткового мозку дитині з остеопетрозом. Донором для неї став молодий хлопець з Польщі

Фото: МОЗ
Фото: МОЗ

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Зазначається, що 5-річній пацієнтці Ангеліні у 2022 році поставили діагноз — мармурова хвороба.

«Це рідкісне вроджене захворювання зустрічається у однієї дитини на мільйон та призводить до надмірного ущільнення кісток. Як наслідок — порушення функції органів чуттів, неврологічних розладів, ряду інших ускладнень та прогресуючої інвалідизації», — пояснили в МОЗ.

За інформацією від Міністерства, єдиним радикальним методом лікування, який дає шанс зупинити прогресування захворювання, є трансплантація стовбурових гемопоетичних клітин.

«Проте ніхто з родини не підійшов Ангеліні як донор. Сумісні клітини почали шукати в українському та світовому реєстрах донорів кісткового мозку. Донором для Ангелінки погодився стати молодий хлопець з Польщі», — йдеться у повідомленні.

Спеціалісти з «Охматдиту» успішно провели трансплантацію кісткового мозку. У середу, 19 липня, Ангеліну вже виписали з лікарні. Зазначається, що дитину чекає реабілітація та відновлення після важкого лікування.

Схожі новини