Передплата 2024 «Добрий господар»

«Серед українських офіцерів — чимало крутян»

Ліцеїсти імені Героїв Крут урочисто відзначили останній дзвоник: їм вручили нагрудні знаки, а кращим — подяки від обласної військової адміністрації

Почесний гість випускного ритуалу - випускники ліцею, Герой України підполковник Богдан Дронов. Фото Мирослава Пархомика.
Почесний гість випускного ритуалу - випускники ліцею, Герой України підполковник Богдан Дронов. Фото Мирослава Пархомика.

У суботу, 10 травня, у Львівському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут відбувся традиційний ритуал завершення навчання випускників. Цьогоріч ліцей випустив 147 вихованців. Це майбутні захисники України, які отримали знання з військового керування, вогневої підготовки, стройової підготовки, знання статутів Збройних Сил України, топографії, інженерно-саперної справи…

Близько 85% випускників вступатимуть до вищих закладів освіти сектору оборони

Цьогорічні випускники-крутяни отримали знання та навички з урахування повномасштабної фази війни та можливих ситуацій, в якій опиняться: пройшли навчання з домедичної підготовки (цивільної) та основ тактичної медицини (військової), засвоїли основи керування та роботи з дронами. Близько 85% випускників ліцею планують вступати до вищих закладів освіти сектору оборони та безпеки (по лінії Міністерства оборони України, а також інших відомств). Це найвищий показник в Україні серед ліцеїв подібного типу. …

На ритуал випуску ліцеїстів завітали представники влади Львова та області: перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик, заступник міського голови Львова Любомир Зубач, народна депутатка України Наталія Піпа. Почесний гість випускного ритуалу — випускники ліцею, Герой України підполковник Богдан Дронов. Він почесний випускник ліцею, який героїчно проявив себе на фронті.

У випускному ритуалі взяли участь і побратими Львівського ліцею імені Героїв Крут — кадети із закордонних закладів подібного типу: Кадетського ліцею імені генерала Повіласа Плехавічуса (місто Каунас, Республіка Литва) на чолі з директором Річардасом Жілайтісом та Головної військової середньої школи «Гусар» (місто Вроцлав, Республіка Польща) на чолі з директором магістром Мачєєм Ожелом.

Нагороди від Міністра оборони України вручили поважним литовським волонтерам

Ліцеїсти-випускники вшукались на плацу. Прапороносна група урочисто, під марш військового оркестру, пройшла вздовж строю, військовий оркестр виконав Гімн України. Перший заступник начальника Львівської обласної військової адміністрації Андрій Годик нагородив кращих ліцеїстів-випускників. Випускникам вручили нагрудні знаки.

Нагороди від Міністра оборони України вручили і представникам Литовської республіки, які стали почесними гостями випускного. Ці волонтери з перших днів широкомасштабного вторгнення рф допомагають Україні. Вони якраз поверталися зі сходу із чергової поїздки з допомогою одній бойових бригад.

«У нашому житті немає нічого важливішого, ніж побратими»

Начальник Львівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут, полковник Юрій Гусар привітав випускників із виходом навчання на фінішну пряму. «Бажаю вам, дорогі випускники, щасливої долі, надійних друзів, постійного зростання, впевненості і віри у своїх силах, — наголосив Юрій Гусар. — Слава Україні!».

«Дванадцять років тому я був на вашому місці, переживав, як і ви, — сказав Герой України, підполковник Богдан Дронов. — Зрозумів, що хочу пов’язати своє життя із Збройними силами. Вступив у військову академію імені Петра Сагайдачного. Потрапив в армію і одразу пішов на службу у Попасну, де був район виконання моїх завдань. До 2023 року був на кількох командирських посадах. Зрозумів, що в нашому житті немає нічого важливішого, ніж побратими. Це не лише ті, що нас оточують. Це також країни-партнери, які нам допомагають у боротьбі з тяжким ворогом. Ворог нас не переважає у розумі, чесності, сумлінності. Ми завжди будемо праві і переможемо».

Перший заступник начальника Львівського гарнізону полковник Ярослав Марченко у своєму привітальному слові випускникам наголосив: «Останні роки гасло ліцею, де «юність вчиться перемагати», набуло неабиякого державницького значення. Протистояння українського народу російській збройній агресії, щодня доводить безліч прикладів мужності, майстерності та таланту сучасних командирів.

Серед сьогоднішніх українських офіцерів — чимало крутян. Саме тут, у ліцеї ваші старші товариші отримали патріотичне виховання, первинну військову підготовку. Саме тут вони обрали життєвий шлях офіцера. Третина цьогорічних випускників з власного досвіду знають особливості військової служби. Серед ваших батьків — велика кількість на фронті".

Ліцею подарували годинник у формі карти України

Із привітальним словом виступили також мама одного із випускників, військовий капелан, настоятель гарнізонного храму Петра і Павла, отець Тарас Михальчук. Він разом із капеланом ліцею окропили випускників освяченою водою, поблагословили на добру дорогу в офіцерське життя. Не обійшлося без сюрпризу від випускників та їх батьків. Ліцею імені Героїв Крут подарували символічний годинник у формі карти України, декорованої кольорами синьо-жовтого стягу. На годиннику викарбувана дата випуску кадетів 2023 року.

У рамках випускного ритуалу ліцей має хорошу традицію — прощання з прапором навчального закладу. Під удар барабану прапороносна група підходить до середини строю, а головний сержант випускного курсу підходить до знамена. Усі випускники з пошаною до символу знімають головні убори, стають на одне коліно, після цього головний сержант цілує прапор у знак прощання з ним.

Керівники Львівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут, Кадетського ліцею імені генерала Повіласа Плехавічюса (м. Каунас, Литовська Республіка), Військової школи «Гусар» (м. Вроцлав, Республіка Польща) на плацу урочисто обмінялися державними прапорами. Також закордонні гості з Польщі та Литви зворушливо привітали ліцеїстів з новим етапом життя. Вони впевнені, що з такими підготовленими ліцеїстами Україні вдасться перемогти ворога.

Новинкою цьогорічного випуску стала пісня спільної боротьби, з використанням творів литовських борців-«лісових братів», польських повстанців та українських Січових стрільців. А вже традиційним ідеологічним кредом крутян є «Марш нової армії», який буде надихати юнаків на навчання у ролі курсантів.

Кадети гуртом підкинули в повітря свої парадні кашкети, як символ успішного завершення навчання. На цій ноті і фінішувало свято випуску ліцеїстів. Попереду — насичене життя воїна, який отримав хороший старт у ліцеї імені Героїв Крут.

Схожі новини