Передплата 2024 «Добра кухня»

«Сьогодні відкрили нову сторінку в історії між нашими країнами та нашою молоддю»

Львівський ліцей імені героїв Крут підписав угоду із військовими навчальними закладами литовського Каунаса та польського Вроцлава

Фото Мирослава Пархомика
Фото Мирослава Пархомика

Львівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут розширив горизонти міжнародної співпраці. 10 червня 2023 року ліцей підписав тристоронню угоду про співпрацю між Кадетським ліцеєм імені генерала Повіласа Плехавічуса (місто Каунас, Литва) та Головною військовою середньою школою «Гусар» у польському Вроцлаві.

У церемонії підписання взяли участь керівники трьох навчальних закладів. Від Львівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут — начальник ліцею, полковник Юрій Гусар, від Кадетського ліцею імені генерала Повіласа Плехавічуса — Річардас Жилайтіс, від Головної військової середньої школи «Гусар» у Вроцлаві Мачей Ожел. На підписання тристоронньої угоди завітала почесна гостя — народна депутатка України Наталія Піпа. Учасники висловили переконання у плідній співпраці.

Відтепер три ліцеї - з литовського Каунаса, польського Вроцлава та львівського імені героїв Крут, будуть ділитися досвідом щодо якісної організації навчального процесу, реалізовувати історичні проєкти щодо вшанування пам‘яті історичних постатей.

Обмін досвідом з польськими та литовськими колегами вкрай потрібен для підвищення інтелектуального, культурного та світоглядного рівня учнів і педагогічного складу закладів. В рамках угоди — обмін делегаціями закладів освіти, їх керівництвом і педагогічним складом.

Тристороння угода передбачає розробку та реалізацію спільних навчальних заходів, таких як: літні тренувальні табори, освітні обміни, інтелектуальні, спортивні, військово-прикладні турніри, змагання та конкурси… Також це проведення спільних конференцій, семінарів та інших заходів, зокрема за участю викладачів, спеціалістів і консультантів інших закладів і країн. Три ліцеї матимуть доступ до архівів та бібліотек — для організації освітнього простору в закладах освіти.

«Панове офіцери, між нашими країнами багато спільного в цій історії, — зазначив під час церемонії підписання угоди Начальник Львівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут, полковник Юрій Гусар. — Сьогодні ми підписали угоду, відкрили нову сторінку в історії між нашими країнами і, зокрема, між нашою молоддю. Понад три роки співпрацюємо з ліцеєм імені генерала Повіласа Плехавічуса. Коли підписували договір, навіть не розуміли наскільки разом можемо багато зробити: для наших вихованців, для наших освітніх закладів. Цього року ми подружилися з нашими друзями із міста Вроцлава. Так співпало, що Гусар і „Гусар“. Так, мабуть, мало відбутися в історії. Мета сьогоднішнього підписання угоди — зробити кадетську спільноту, до якої будуть долучатися кадети з України і кадети з Європи. Впевнений, що так буде, бо маємо гарних друзів, керівників. Дякую керівникам литовських та польських ліцеїв за те, що вони підтримали нашу спільну ідею».

Директор Головної військової середньої школи «Гусар» у Вроцлаві Мачей Ожел додав: «Вважаю, підписання цього документу стане основою для подальшої співпраці, як нас вчителів, так і співпраці наших кадетів».

Нагадаємо, співпраця Львівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут з литовськими колегами з Кадетського ліцею імені генерала Повіласа Плехавічуса стартувала ще у 2020 році. Це була онлайн-конференція про різні грані війни — «Війна буває різною». Далі був проєкт з історії України і Литви «#EK_UA_LT Полковник Євген Коновалець», реалізований ліцеями-партнерами до 130-ї річниці з дня народження Євгена Коновальця. Ліцеїсти створили електронний ресурс із військовими та життєвими здобутками Кононовальця. У Музеї-садибі в селі Зашкові, на батьківщині Коновальця, цей електронний ресурс ліцеїстів став частиною експозиції музею, і нині використовуються в музейній роботі.

А під час широкомасштабного вторгнення рф, литовські партнери допомогли у створенні умов для навчання окремим учням львівського ліцею імені Героїв Крут, які з матерями у перші тижні повномасштабної агресії евакуювалися до Литви.

Схожі новини