Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому чоловіки насправді відрощують бороду, — думка вчених

  • 31.05.2023, 17:20
  • 1 559

Вчені із Сілезького університету в Катовіце (Польща) встановили, що борода сприймається чоловіками як фактор домінування під час взаємодії з іншими представниками статі

Борода. Фото умовне
Борода. Фото умовне

Результати дослідження були опубліковані у журналі Archives of Sexual Behavior.

«Ми досліджували переваги чоловіків щодо рослинності на обличчі та з’ясували, чи залежать їхні судження про доцільність рослинності на обличчі від соціальних ситуацій. Загалом ми опитали понад 500 чоловіків, частина з яких носила бороду», — зазначили вчені.

Як виявилося, ті чоловіки, які носили бороду, вважали її наявність як фактор, який підвищує їхню сексуальність в очах жінок. І навпаки: чоловіки без бороди вважали відсутність рослинності на обличчі привабливішою.

«Причому учасники обох груп хотіли б бути унікальними, щоби підвищити свою значущість у контексті міжвидової конкуренції. Ті, хто вважав рослинність на обличчі сексуальнішою, хотіли б, щоб у інших чоловіків волосся на обличчі було менше. А ті, хто вважав за краще виголеність, хотіли б бачити інших чоловіків бородатішими. Ми впевнені: так чоловіки хочуть вирізнятися на тлі інших», — зазначили автори.

Якщо говорити про соціальні ситуації, то чоловіки вважають наявність бороди доречнішою для неформальних ситуацій, особливо з іншим чоловіком.

«Ми вважаємо, що таким чином чоловіки визначатимуть позиції у суспільстві. Наявність бороди пов’язане з домінуванням та агресивністю. Проте соціальний контекст цього явища не вивчався, наголосили вчені. Таким чином, рослинність на обличчі може миттєво вплинути на становище чоловіка у взаємодії з іншим чоловіком», — зробили висновок вчені.

Схожі новини