Передплата 2024 ВЗ

У Львові колишнього КДБіста судитимуть за держзраду

  • 08.05.2023, 17:30
  • 977

Галицький районний суд Львова досліджує докази у справі 72-річного Олександра Косторного, колишнього працівника Комітету державної безпеки (КДБ) СРСР, якого обвинувачують у державній зраді

Зрадник Олександр Косторний. Фото: Львівська обласна прокуратура
Зрадник Олександр Косторний. Фото: Львівська обласна прокуратура

Підозрюють, що у березні 2022 року він скоригував вогонь по Яворівському полігону, тоді загинуло понад 60 людей. Журналісти також з’ясували, що чоловік роками працював на російську пропаганду.

Про це пише «Судовий Репортер».

Понад рік Косторний, який також є керівником «російського товариства імені О. Пушкіна», утримується під вартою без альтернативи застави. Якщо суд визнає вину колишнього КДБіста доведеною, йому загрожує від 12 до 15 років ув’язнення.

За даними слідства, 4 березня 2022 року Косторний надіслав росіянам мапу Міжнародного центру миротворчості та безпеки, більш відомий як Яворівський військовий полігон.

Він позначив координати військовослужбовців і техніки Збройних сил України для потенційних російських ударів, зазначають правоохоронці.

13 березня 2022 росіяни обстріляли полігон, влучивши у казарми, в яких спали військові. Тоді загинула 61 людина, ще 160 отримали поранення.

Косторний свою вину не визнає. Каже, відправив своєму другові схему мисливсько-рибальського господарства «Старичі», щоб показати, де збирає гриби.

Як зазначає «Судовий Репортер», другом Косторного виявився Олександр Свистунов — голова «російського руху України» та партії «россійський блок», львів'янин, який отримав російське громадянство і наразі мешкає в тимчасово окупованому Криму.

Прокурор повідомляє, що листування Косторного підтверджують його антиукраїнську діяльність, звʼязки з проросійськими діячами та багаторічну участь у заходах, які просували в Україні російську ідеологію.

Журналісти з’ясували, що за рік до анексії Криму та війни на сході України, у травні 2013, Косторний відвідував у Ялті конференцію приватних детективів. Участь у ній також брали російські детективи та колишні представники української влади, зокрема з «Партії регіонів».

Косторний допомагав в організації заходу іншому віце-президенту асоціації детективів Олександру Берьозіну, який з 2014 року долучився до терористичного угрупування «ЛНР» як «радник крайового отамана».

У листуванні Косторного згадується також Олексій Люков, який наразі керує детективною агенцією в анексованому Криму. За даними ЗМІ, у минулому Люков 10 років працював у Ялтинському кримінальному розшуку.

Крім того, як додає «Судовий Репортер», Косторний допомагав російським пропагандистам у створенні матеріалів про Україну. Зокрема, у 2015 році він активно листувався з журналісткою «Россия-1» Юлією Акчуріною. Колишній КДБіст жалівся, як на 9 травня з нього зірвали георгіївську стрічку — один із символів російської агресії проти України.

Також, судячи з листування Косторного, він підтримував зв’язок з «тезкою з Луцька». Журналісти припускають, що це Олександр Кононович — волинський комуніст та представник російської громади. Журналісти повідомляли, що Коновича з братом затримала в березні 2022 року Служба безпеки.

Схожі новини