Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Повітряні сили НАТО у готовності через перехоплення польського літака російським Су-35

  • 07.05.2023, 12:55
  • 790

російський літак Су-35 небезпечно перехопив літак L410 TURBOLET, що належить польській Прикордонній службі, який виконував планову патрульну місію під егідою Frontex над Чорним морем у міжнародному повітряному просторі у співпраці з румунськими службами

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Інцидент трапився приблизно 13:20 за 60 км на схід від румунського повітряного простору.

Міністерство національної оборони Румунії повідомило, що агресивні і небезпечні маневри, які неодноразово здійснювали винищувачі Російської Федерації поблизу польського літака, викликали високу турбулентність і труднощі в управлінні машиною.

Два винищувачі ВПС Румунії і два винищувачі ВПС Іспанії, що діють у складі бойової служби повітряної поліції, підняв по тривозі Об'єднаний центр повітряних операцій НАТО в Торрехоні. Вони були готові втрутитися за першої ж нагоди, але виявилося, що у цьому не було потреби.

Екіпаж з Польщі - як повідомили румуни — поводився спокійно і професійно у ситуації, яку безвідповідально створив російський пілот. Поляки вивели літак після початкової втрати висоти, спричиненої маневрами Су-35, і благополучно приземлилися в аеропорту імені Михайла Когелнічана приблизно 13:50. Внаслідок інциденту ніхто з членів екіпажу польського літака не постраждав.

«Румунська влада перебуває в контакті з Frontex та польською владою для з’ясування всіх обставин інциденту. Агресивна поведінка військового літака, що належить Російській Федерації, по відношенню до неозброєного літака, який виконує місію Frontex з моніторингу міграційних ризиків в басейні Чорного моря, є абсолютно неприйнятною. Цей інцидент є ще одним доказом провокаційної поведінки Російської Федерації в Чорному морі». — йдеться у повідомленні Міністерства оборони Румунії.

Польський літак L410 UVP-E20 перебуває у Румунії з 19 квітня по 17 травня 2023 року у межах багатоцільової морської операції «Західне Чорне море — 2023», яку координує Європейське агентство прикордонної та берегової охорони.

«Західне Чорне море 2023» — це спільна операція, яку очолює Румунія і координує Frontex. Польща, Іспанія та Швеція також беруть участь в операції разом з двома агентствами Європейського Союзу. Запланована до середини грудня цього року, операція спрямована на запобігання нелегальній міграції, незаконному вилову риби, забрудненню моря і боротьбу з іншими видами транскордонної злочинності в Чорноморському регіоні. Операція «Західне Чорне море» проводиться щорічно з 2019 року.

Схожі новини