Передплата 2024 «Добра кухня»

СБУ затримала російського «крота», який шпигував за авіацією українських військових

  • 04.05.2023, 14:30
  • 849

На Миколаївщині військова контррозвідка Служби безпеки України затримала інформатора. У 2022 році він мобілізувався до лав ЗСУ, де шпигував за українською бойовою авіацією, а ще його цікавили склади з боєприпасами

Шпигун росії. Фото: СБУ
Шпигун росії. Фото: СБУ

Так, зловмисником виявився житель Криму, який у 2014 році підтримав росіян та залишився на території окупованого півострова. Там він отримав російський паспорт добровільно став на військовий облік росії.

Згодом на нього вийшов представник російської спецслужби з «пропозицією» щодо негласної співпраці. За вказівкою фігурант прибув до Миколаївської області, де проживають його родичі. Зробив він це до початку повномасштабної війни.

На території південного регіону чоловік мав збирати розвіддані про місця дислокації та переміщення українських військ. Для цього у 2022 році зловмисник мобілізувався до Збройних сил України.

Перебуваючи у лавах однієї з українських військових частин, чоловік шпигував за переміщенням бойових літаків, а також за позиціями системи протиповітряної оборони України.

Як йдеться у повідомленні Офісу генпрокурора, фігурант був командиром відділення.

Крім того, «крота» цікавила інформація про склади з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами Сил оборони. Співробітники СБУ затримали його під час виконання ним розвідувального завдання.

За даними слідства, отримані відомості чоловік дистанційно передавав окупантам через свою колишню дружину, яка проживає у Криму і перебуває у полі зору російської спецслужби. Для цього він використовував анонімний месенджер.

Правоохоронці повідомили затриманому про підозру. Санкція статті передбачає ув’язнення від 3 до 5 років.

Наразі триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Правоохоронці нині готують клопотання до суду про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Схожі новини