Передплата 2024 «Добрий господар»

На війні в Україні загинули добровольці із Канади

  • 02.05.2023, 12:30
  • 750

Кайл Портер та Коул Зеленко захищали Україну під Бахмутом. Вони служили в «Інтернаціональному легіоні»

Фото CBC News
Фото CBC News

Відомо, що 27-річний Кайл Портер з Калгарі та 21-річний Коул Зеленко з Сент-Катарінс, Онтаріо служили в Українському «Інтернаціональному легіоні» від 92-ї механізованої бригади.

Портер спілкувався з журналістами за кілька днів до своєї загибелі.

«Перший раз це була м’ясорубка, і я не очікую, що цього разу буде краще», — так говорив він про ситуацію біля Бахмута.

Командир, боєць Іноземного легіону, на псевдо «Дантист», розповів, що надвечір 26 квітня двоє канадців перебували у підрозділі, який мав завдання утримувати важливий шлях постачання до Бахмута. Підрозділ зазнавав інтенсивного артилерійського обстрілу з боку росіян. Портер, Зеленко та ще щонайменше троє українських військових шукали укриття в укріпленому бункері, але у споруду влучив снаряд. Усі бійці загинули.

Українські командири рекомендували Портера до нагороди за «відважні дії» під Бахмутом. Раніше він був членом міської пошуково-рятувальної групи, що базувалася в Харкові минулої весни.

У заяві сім'ї зазначили, що Портер відчував «гостру потребу зробити більше», і коли він повернувся в Україну, його навички та військовий досвід призвели до підвищення до звання молодшого сержанта.

У заяві друзів Зеленко на сторінці GoFundMe, йдеться, що він був «дуже захоплений» служінням в Україні і пробув там дві ротації.

Командир додав, що добровольці «дуже пишалися тим, що робили».

«Ми були як сімʼя. Я ніби втратив своїх братів», — наголосив «Дантист».

Кайл Портер і Коул Зеленко раніше служили у збройних силах Канади, але залишили свою армію перед тим, як стали на захист України.

Схожі новини