Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львові відкрили мурал автору гімну Ізраїлю

На ньому зображено портрет поета, глобус, дерева та уривок з вірша

Такий вигляд має мистецький твір на честь автора гімну Ізраїлю. Фото Романа Балука
Такий вигляд має мистецький твір на честь автора гімну Ізраїлю. Фото Романа Балука

У п’ятницю, 28 квітня, у Львові відкрили мурал, присвячений Нафталі Герцу Імбері - відомому ізраїльському поету родом із Золочева, автору гімну держави Ізраїль. Мистецький твір постав на стіні будинку на вулиці Мстислава Удатного, 15. Вибір на цю стіну випав через те, що неподалік в часи Другої світової війни тут була єврейська синагога. Цю святиню нещадно зруйнували нацисти…

Відкриття муралу Нафталі Герцу Імбері приурочено до 75-ліття проголошення незалежності Ізраїлю. Мурал намалювали львівські художники Андрій Савчишин та Тарас Довгалюк.

На художньому творі зображений портрет поета, глобус, дерева та напис «Надія» трьома мовами — на івриті, англійською та українською. Також на муралі є уривок з вірша Нафталі. У славні Ізраїлю є такі слова: «Ще не втрачена надія наша. Надія — дитя двох тисяч літ: бути вільним народом в землі нашій, землі Сіону і Єрусалиму».

Художній твір на одній із стін Львова намалювали на основі звернення Посольства Ізраїлю в Україні та громадської організації «Українсько-ізраїльське товариство».

За день до того у Золочівському замку встановили меморіальну дошку Нафталі Імбері. Поет народився у Золочеві у 1856 році у єврейській сім‘ї. Батько — Шмуель Яків Імбер, мати — Худл Шварц. Майбутній поет провів в цьому містечку шкільні роки. Помер у Нью-Йорку у 1909 році, в 52 річному віці. Його прах поховали у Палестині у 1953 році, на горі Спокою.

Нафталі Герц Імбер — автор тексту «Га-Тікви», державного гімну Ізраїлю. В основу тексту славня увійшов знаменитий вірш поета «Наша надія» зі збірки «Ранкова роса». Цей збірник віршів він видав у Палестині. Українську версію гімну Ізраїлю зробив поет Петро Осадчук.

Перший вірш на івриті Нафталі Герц написав в Україні в десятирічному віці, коли навчався у єврейській релігійній школі. За поему, присвячену сторіччю приєднання Буковини до Австро-Угорщини, отримав нагороду від імператора Франца Йосифа I. Згодом молодий поет подорожував до Угорщини, Сербії та Румунії. У 26-річному віці переїхав до Палестини, оскільки працював секретарем з єврейських питань.

Дружина поета Нафталі - Аманда Кейт Давізон. Фото з відкритих джерел
Дружина поета Нафталі - Аманда Кейт Давізон. Фото з відкритих джерел

З особистого життя поета — його коханою музою стала Аманда Кейт Давізон. З цією жінкою він одружився під час подорожі до Індії. За час перебування у цій країні, Імбер багато писав, що це був чи не найплідніший період у його творчості. Але шлюб з Амандою був не довгим…

У 36 років Нафталі Герц Імбер переїхав до США. Твори про каббалу і Талмуд писав англійською (перед тим кілька років жив і працював у Великій Британії, де добре вивчив англійську і за допомогою іншого ізраїльського письменника видав свої праці англійською мовою). Там переклав на іврит твір Омара Хайяма. У США поет видав ще дві збірки віршів — «Нова ранкова роса» та «Третя ранкова роса».

Схожі новини