Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львівській ОВА пояснили, чи зможуть викрити імена тих, хто втік з України через «Шлях»

Львівський окружний адміністративний суд зобов’язав Львівську ОВА публічно розсекретити прізвища та імена чоловіків призового віку, які виїхали через систему «Шлях» з гуманітарною місією і не повернулися назад. З таким судовим позовом звернулися журналісти сайту «Наші гроші. Львів»

За інформацією видання, у період з 24 лютого 2022 року по 30 січня 2023 року 234 чоловіків виїхали з країни через «Шлях» на основі наданих у ЛОВА дозволів, і не повернулися у встановлений термін назад. Рішення про оприлюднення ухилянтів ще не вступило у законну силу, оскільки Львівська ОВА має 30 днів для його оскарження в апеляційній інстанції.

Зокрема, суд вимагає від Львівської ОВА надати копії скасованих рішень про дозвіл виїзду за межі України водіям, що здійснювали перевезення гуманітарних вантажів (із відображенням прізвища, імені та по батькові фізичних осіб). Ці рішення ЛОВА скасувала після того, як з’ясувалося, що 234 чоловіки так і не повернулися з-за кордону.

«Нас цікавили прізвища та імена чоловіків, назви громадських організацій, які не повернулися з-за кордону, але, звісно, без паспортних даних, — пояснила „ВЗ“ позивачка, громадська діячка Львова Олександра Губицька. — Львівська ОВА могла просто замалювати паспортні дані. У Львівській ОВА це все приховували і посилалися на конфіденційну інформацію. Це грубе порушення законодавства, тому ми звернулися до Феміди. Я хотіла проаналізувати, хто пов’язаний з людьми, які втікали за кордон, чи це група осіб. Хотіли дізнатися, чи реальні ці громадські організації, які давали листи, чи фейкові».

Як пояснила для «ВЗ» керівниця апарату Львівської ОВА та відповідальна за видачу рішень по системі «Шлях» Ірина Шурпяк, Львівська ОВА не має функцій контролюючих органів і вся детальна інформація щодо тих, хто перетинає кордон із дозволом «Шлях», є в прикордонників. Надавати персональні дані чоловіків, які не повернулися, теж юридично не мають повноважень, адже щодо них проводять слідчі дії та досудова експертиза і така інформація зашкодить слідству.

Тим часом, Львівська ОВА значно перестрахувалася щодо того, аби все ж зменшити кількість ухилянтів по «Шляху». З 1 квітня, каже чиновниця апарату ЛОВА, для юридичних осіб запроваджено цифровий підпис на документах. «Завдяки електронному підпису боремося з підробками документів, яких раніше було багато, — продовжує розмову Ірина Шурпяк. — Якщо маємо сумніви щодо достовірності документа, звертаємося до правоохоронних органів. Якщо організація зловживає або водії порушують правила перетину кордону, маємо повноваження негайно виключати порушників із системи «Шлях».

Запитую про контроль ЛОВА деяких депутатів Львівської міської та обласної рад, які торік під приводом гуманітарки встигали за кордоном відпочити на морі. Ірина Шурпяк пояснила, що з середини січня цього року ця тема вирішена. Згідно з постановою Кабміну, посадовці та депутати можуть скористатися виїздом за кордон через «Шлях» лише в рамках службового відрядження. Возити гуманітарні вантажі їм заборонено. Громадські організації, які їдуть по гуманітарку, не повинні включати у список заборонені категорії осіб призовного віку, зокрема депутатів.

Ірина Шурпяк повідомила, що останнім часом кількість охочих перетнути кордон через «Шлях» зменшилася. Щодня ЛОВА видає по 30−40 перепусток за кордон, на місяць — 500−700. А в період Великодніх свят «Шлях» оформили лише 300 осіб. Піковий сезон для «Шляху» був восени та влітку 2022 року.

Схожі новини