Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Іспанії здійснили першу роботизовану трансплантацію легень

  • 22.04.2023, 13:35
  • 649

Іспанські медики успішно зробили першу у світі повністю роботизовану трансплантацію легень

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Для цієї операції хірурги у Барселоні використали робота з чотирма «руками» під назвою «Да Вінчі».

Пацієнтом був 65-річний чоловік Ксав'єр. Йому діагностували легеневий фіброз — захворювання легень, що є небезпечним для життя та спричиняє їхнє рубцювання.

Як пояснили медики, це захворювання буває ц людей старшого віку і рідко трапляється у людей до 50 років. Найчастіше воно вражає чоловіків.

Перед операцією хірурги прибрали повітря з донорської легені, щоб зменшити розмір органу. Відтак його вдалося помістити в грудну клітину крізь розріз шириною всього 8 см.

Біля ребер фахівці зробили невеликі надрізи для розміщення «рук» робота та 3D-камер, завдяки яким хірурги змогли оглянути порожнину всередині.

Медики стверджують, що нова технологія є менш болючою для пацієнта та знижує ризик післяопераційної інфекції, оскільки рана легко закривається.

«Ми вважаємо, що ця техніка покращить якість життя пацієнтів, зменшить післяопераційний період і зменшить біль», — зауважив завідувач відділення торакальної хірургії та трансплантації легень університетської лікарні Валь д’Хеброн, доктор Альберт Джаурегі.

Завдяки тому, що післяопераційний розріз був невеликим, Ксав'є довелося приймати лише парацетамол. Тим часом традиційна трансплантація легенів зазвичай потребує післяопераційного лікування набагато сильнішими знеболювальним.

«З того часу, коли я прийшов до тями і прокинувся від загального наркозу, я не відчував болю», — розповів пацієнт.

Робота «Да Вінчі» розробила американська корпорація Intuitive Surgical у 2000 році. Тепер його використовують для лікування сотень тисяч пацієнтів. Система не виконує операцію сама, а транслює рухи рук хірурга у реальному часі.

До цього випадку робота використовували для пересадки легень лише один раз — у лікарні Лос-Анджелеса, США. Однак тоді «Да Вінчі» зробив операцію лише частково, а легеню, як і раніше, вставляли у грудну клітку традиційним способом.

За словами доктора Джаурегі, іншим пацієнтам зі списку очікування на операцію з трансплантації легень тепер пропонуватимуть нову техніку.

Він додав, що сподівається, що у майбутньому новий підхід до трансплантації легень стане світовим стандартом.

Схожі новини