Передплата 2024 «Добра кухня»

У Японії спрацювала повітряна тривога через пуск ракети з Північної Кореї

  • 13.04.2023, 08:30
  • 1 127

На півночі Японії лунала повітряна тривога після запуску з території КНДР балістичної ракети

Ракета. Фото ілюстративне
Ракета. Фото ілюстративне

Про це пише Reuters.

«Північна Корея запустила у четвер балістичну ракету середньої або більшої дальності, викликавши переляк на півночі Японії, де місцевим жителям наказали пройти до укриття, хоча врешті виявилося, що небезпеки не було», — йдеться у матеріалі.

За інформацією військових Південної Кореї, ракету випустили о 01:23 за київським часом поблизу Пхеньяна.

Військові Південної Кореї проаналізували траєкторію і дальність польоту і не виключили, що це могла бути твердопаливна ракета.

Раніше повідомлялося, що КНДР працює над створенням більшої кількості ракет на твердому паливі, які легше зберігати та транспортувати, а крім того, їх можна запускати майже без попередження чи підготовки.

Берегова охорона Японії заявила, що ракета впала у море на схід від Північної Кореї. Міністр оборони Японії Ясукадзу Хамада сказав, що не може наразі підтвердити, чи пролітала ракета над економічною зоною Японії.

А втім, зранку в Японії спрацювала система оповіщення J-Alert для жителів острова Хоккайдо, що на півночі архіпелагу.

Незабаром влада Японії відкликала сповіщення про евакуацію. Це наштовхнуло журналістів на думку, що система спрацювала хибно. У листопаді 2022 року J-Alert вже видавала помилкове попередження, зазначає Reuters.

Однак головний секретар кабінету міністрів Хірокадзу Мацуно пояснив, що тривога була доречною.

За його словами, північнокорейська ракета зникла з радарів Японії одразу після виявлення. Однак подальший аналіз показав, що вона не зможе приземлитися на території Японії.

«Попередження J-Alert було видано, щоб повідомити громадян про небезпеку падіння ракети, щоб надати пріоритет безпеці громадян», — додав Мацуно.

Схожі новини