Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові медики врятували чоловіків із патологічним розширенням головної артерії

  • 06.04.2023, 16:15
  • 727

У лікарні Святого Пантелеймона медики за одну добу врятували двох чоловіків з великою аневризмою аорти та клубових артерій

Фото: ТМО 1
Фото: ТМО 1

Про це повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова.

Першим пацієнтом став Петро, який звернувся до медиків зі скаргами на біль в попереку. Чоловікові не допомагали знеболювальні, а ноги почали втрачати чутливість.

Через 12 годин з подібними симптомами звернувся Назар. Після обстеження пацієнтів, лікарі поставили їм діагноз: аневризма черевного відділу аорти та клубових артерій. Її діагностують лише 15% недужих з аневризмами загалом. Обох чоловіків треба було негайно оперувати.

«Аневризма аорти — патологічне розширення головної артерії в організмі людини. Основною причиною появи цієї недуги є атеросклероз (хронічне захворювання, при якому на стінках судин накопичується холестерин) та руйнування еластичних волокон стінки аорти. Сама аневризма небезпечна можливим раптовим розривом, який у 90% випадків призводить до смерті. При цьому, захворювання зазвичай протікає безсимптомно», - зазначили у медзакладі.

До того ж, стан пацієнтів ускладнювався ще й тим, що велика аневризма діаметром 6 см поширилась також і на клубові артерії, якими здійснюється кровопостачання органів тазу та товстого кишківника. Саме через перетиснення артерій пацієнти й відчували слабкість у ногах.

Судинні хірурги видалили аневризму та встановили біфуркаційний, тобто, розгалужений судинний протез Петрові. Відтак, вдалось відновити відновили кровотік до органів тазу та лівої ноги. Іншими словами, лікарі виконали лінійне протезування клубової артерії, відновивши кровопостачання у правій нозі.

«У Назара після видалення аневризми аорти та обох загальних клубових артерій лікарі встановили такий же біфуркаційний протез. Його вшито у розгалуження клубової артерії з однієї сторони, а з іншої - у кінець загальної стегнової артерії. Таким чином хірурги відновили кровотік до обох нижніх кінцівок та органів тазу», - розповіли лікарі.

Обидві операції тривали по чотири години та пройшли добре. На 10-ту добу після втручань пацієнтів виписали додому без жодних скарг.

Схожі новини