Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівські медики врятували жінку від смертельної патології (ФОТО)

  • 04.04.2023, 19:55
  • 972

До лікарні Святого Пантелеймона звернулася 63-річна жінка із Львівщини, яка мала вроджену ваду. Під час крайнього загострення вона загрожувала життю пацієнтки

Фото Першого медичного об’єднання Львова
Фото Першого медичного об’єднання Львова

У жінки була більшена у понад сімнадцять разів жовчна протока.

Це спричинило різку втрату ваги та виснажливий біль.

Діагноз пацієнтки — кіста жовчної протоки. Це вроджене розширення протоки, яким виводиться жовч.

Як розповіли медики, патологія рідкісна, і вона трапляється у 1 людини зі 100 000 і здебільшого проявляється ще в дитячому віці.

Кіста потребує нагляду і своєчасного хірургічного втручання, адже може перекрити відтік жовчі. Смертельна небезпека утворення полягає у виникненні запального процесу, що може поширитися на інші протоки, саму печінку та спровокувати сепсис.

Протока у нормальному стані становить до чотирьох міліметрів в діаметрі. У пацієнтки вона виявилася завширшки аж сім сантиметрів.

«Жінка вперше дізналася про свою вроджену патологію аж у 40 років. Тоді стався перший напад. Лікарі встановили правильний діагноз: вроджена кіста жовчної протоки. Та через відсутність досвіду виконання подібних операцій обмежилися консервативним лікуванням. Це тимчасово зарадило. Проте хвороба неодноразово про себе нагадувала приступами болі, втратою апетиту.

Гострий напад стався цьогоріч. Цьогораз раптовий біль в області живота супроводжувався високою температурою. Консервативна терапія вже не рятувала. Жінку виснажував біль. Вона не могла їсти та втратила сім кілограмів ваги. У такому стані хвора звернулася за допомогою до Лікарні Святого Пантелеймона", — зазначили медики.

Після обстеження пацієнтки, зокрема, КТ та МРТ хірурги ухвалили рішення негайно оперувати. Під час втручання вони делікатно та успішно видалили патологічне розширення з відділенням самої кісти від судин печінки, підшлункової залози та дванадцятипалої кишки. Налагодили відтік жовчі з печінки шляхом прямого з'єднання жовчних проток з тонкою кишкою.

Операція тривала дві години. Все минуло успішно. Уже на сьомий день після хірургічного втручання пацієнтку виписали додому. Жінка повернулася до нормального життя і добре почувається.

Схожі новини