Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівська міськрада націоналізує храм УПЦ (мп) на вулиці Бобанича

Загалом у Львові три осередки російської церкви, вирішити питання з якими вимагає заступник голови ЛОР Юрій Холод

Свято-Георгіївський кафедральний собор на вул. Тараса Бобанича. Торік у грудні СБУ виявила тут антиукраїнську літературу. Фото з відкритих джерел
Свято-Георгіївський кафедральний собор на вул. Тараса Бобанича. Торік у грудні СБУ виявила тут антиукраїнську літературу. Фото з відкритих джерел

Заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод звернувся до РНБО України та Львівської міської ради із запитом стосовно осередків присутності російської церкви на території Львова, щодо вирішення питання московського патріархату у місті. Про це стало відомо з інтерв'ю, яке він дав агенції «Гал-інфо».

"Мені найбільш відомі (такі осередки. — Ред.) — собор на вулиці Тараса Бобанича (Хам­мера) (колишня Короленка. — Ред.) та самобуд на Сихові, — сказав Юрій Холод. — Крім того, що ці осередки можуть бути прихистками для воро­жих елементів під час воєнно­го стану, підвищують напругу в суспільстві, яка зараз є ціл­ком зрозуміла, але й небезпеч­на, то самобуд на Сихові є ще й незаконним. У Львівській місь­краді мені відповіли, що будуть порушувати питання про націо­налізацію храму на Бобанича, а ту каплицю на Сихові ще раз ви­знали незаконною і такою, що підлягає демонтажу. Тільки що ж заважає її демонтувати, як і будь-який МАФ на Сихові?".

Дописувачі соцмереж нага­дали пану Холоду, що є ще одна московська церква — на вулиці Антоновича, 100. «Високий За­мок» уже писав про цю спору­ду — наразі вона у стадії будівни­цтва, вже є два поверхи, служби там проводяться. Юридично приміщення оформлене як один із цехів колишнього заводу «Кі­нескоп», який викупила парафі­янка храму. А релігійна громада УПЦ парафії Святої Трійці заре­єстрована за… приватною до­машньою адресою у Галицько­му районі.

Відповідь ЛМП на запит за­ступника голови облради Юрія Холода такий: «Львівською місь­кою радою буде розглядатись питання про вчинення дій, спря­мованих на проведення проце­дури націоналізації, щодо не­рухомого майна за адресою: м. Львів, вул. Тараса Бобанича, 3 (колись — вул. Короленка). Ме­рія посилається на Закон Укра­їни «Про основні засади при­мусового вилучення в Україні об'єктів права власності росій­ської федерації та її резиден­тів».

Головний редактор «Гал-інфо» Андрій Маринюк у себе на ФБ опублікував документи: виявляється, Свято-Георгіїв­ський кафедральний собор на вул. Тараса Бобанича перебу­ває у власності рпц на підста­ві рішення Львівського міськвиконкому 1948 року. «Чому б Львівській міській раді не зібра­тись і не скасувати це рішен­ня? Прецедентів достатньо», — пише Андрій Маринюк.

Щодо «стодоли» на Сихо­ві, де проводяться служби УПЦ (мп), то вона є самобудом. Тому її можна просто знести, що теж ніхто не поспішає робити. Вій­ськовий 80-ї окремої десант­но-штурмової бригади Антон Петрівський (воює під Бахму­том) звернувся до міського го­лови Львова з вимогою нарешті розв’язати питання з самобу­дом російської церкви на Сихо­ві. «Механізмів демонтувати цю споруду у Львівської міськради дуже багато», — вважає Петрів­ський.

Схожі новини