Передплата 2024 «Добра кухня»

У Чехії змінилися правила безкоштовного проживання для українців

  • 01.04.2023, 14:25
  • 975

З 1 квітня у Чехії діють нові правила щодо безкоштовного проживання та медичного страхування для переселенців з України

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Нові правила зумовлені змінами до закону Lex Ukrajina V.

Відтак 1 квітня у країні діють такі нові правила безкоштовного проживання:

  • максимальний термін надання безоплатного житла — 150 днів з дати отримання тимчасового захисту. Терміни проживання в окремих місцях сумують.
  • період безкоштовного проживання до набуття чинності закону Lex Ukraine V також враховують.
  • право на безкоштовне проживання українці втрачають, якщо людина відмовляється від житла або залишає його без поважних причин. Вважається, що тоді людина вичерпала максимальний термін.
  • якщо термін 150 днів уже вичерпаний до набрання чинності Lex Ukrajina V або протягом 90 днів після цього, тоді залишається захисний термін 90 днів із дати набрання чинності Lex Ukrajina V. Це означає, що й після 150 днів біженці можуть ще 90 днів проживати безкоштовно, що дасть їм певний час на те, щоб знайти нове житло.

Також у Чехії внесли зміни й до правил отримання безкоштовного медстрахування.

Після 150 днів перебування у країні особам від 18 до 64 років держава не буде сплачувати за медичну страховку автоматично. Таке страхування держава й надалі буде оплачувати у випадках, якщо тяжкий стан здоров’я людини не дозволяє працювати.

Наприклад, це лежачі хворі, жінки з ризикованою вагітністю, особи з онкологічними хворобами на останніх стадіях, які потребують паліативної допомоги.

Схожі новини