Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Карантин у Дрогобицькій громаді: виявили сказ у собаки

  • 24.03.2023, 11:49
  • 771

У селі Унятичі Дрогобицької громади та його 5 кілометровій зоні запроваджено карантинні обмеження

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Як повідомляє Львівська ОВА, триватиме карантин до 22 травня 2023 року за умов відсутності нових випадків захворювання тварин сказом.

Таке рішення прийняли напередодні на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Дрогобицькій РВА за участі представників поліції, екологічної інспекції, Бориславського відділу ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» та територіальної громади.

«Це вже третє село у Дрогобицькому районі, де з початку року впровадили карантин через виявлений сказ у тварин. У січні карантин запровадили у селі Доброгостів, а 9 березня у селі Грушів», — йдеться у повідомленні.

Як повідомив начальник Дрогобицького районного управління ГУ ДПСС у Львівській області Юрій Гарбузинський, внаслідок розслідування з’ясували, що собака у селі Унятичі знаходилась на постійному прив’язі.

За день до загибелі працівники ветеринарної служби оглянули тварину. Вона була в лежачому положенні, у собаки були судорожні, мимовільні рухи нижньої щелепи, слинотеча, собака не приймала їжу та воду. Зіниці не збільшені. Ран від укусів на тварині не виявили. Агресії не проявляла. Кілька днів тому власник тварини повідомив про її загибель, також розповів, що напередодні на подвір'ї, де перебувала собака, він помітив лисицю. Фахівці Львівської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби підтвердили, що тварина загинула від вірусу сказу. На місці загибелі собаки провели вимушену дезінфекцію території.

Для запобігання поширення хвороби ветеринарна служба району проводить обходи прилеглої території. Безпритульних собак та котів, які б могли бути у контакті із твариною, не знайшли. В селі Унятичі вакцинують всіх сприятливих до сказу тварин. Загалом у селі зафіксували 284 собак та 153 котів. Станом на сьогодні імунізували вже 125 собак та 93 котів.

За результатами засідання Комісія вирішила: Дрогобицькому товариству УТМР та ДРТМіР «Лісівник» проводити заходи зі зменшення чисельності популяризації лисиць у лісових масивах. На час дії воєнного стану відстріл лисиць не проводили, що ймовірно призвело до поширення сказу серед свійських тварин.

Староста Нагуєвицької селищної ради до 31 березня 2023 року повинна забезпечити та провести відлов безпритульних тварин при їх наявності, а також забезпечити виконання комплексного плану заходів щодо ліквідації вогнища сказу серед тварин у селі Унятичі та прилеглих територіях.

Мешканців закликають організувати утримування собак на прив’язі або у спеціальних вольєрах.

Схожі новини