Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Розмова Зеленського і Сі Цзіньпіна планується, але є перешкоди — Подоляк

  • 24.03.2023, 08:50
  • 622

Михайло Подоляк підтвердив, що в планах організувати розмову з Сі Цзіньпіном

Про це повідомив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону.

Зустріч президента України Володимира Зеленського та лідера Китаю Сі Цзіньпіна планується, але в її організації виникли певні складнощі через позицію Китаю.

«У планах розмова є. Організаційно займається й Офіс президента, і МЗС — і Єрмак, і Кулеба. Ініціативно ми пропонуємо, тому що окрім президента Зеленського сьогодні пояснити наслідки неправильної фіналізації війни практично нікому, адже президент доволі чітко розставляє всі акценти й серед наших партнерів, і в тому числі серед нейтральних країн», — каже радник глави ОП.

Однак, зазначає Подоляк, в організації розмови двох лідерів присутні певні складнощі, пов’язані з відсутністю у Китаю чіткої позиції щодо ступеня своєї участі у врегулюванні воєнних питань між Україною та рф.

«Це досить складно. Є питання того, що Китай ще не знайшов свого нового політичного місця. Тобто чи хоче він на себе взяти питання врегулювання між Росією та Україною, чи все-таки він буде обережно стояти осторонь. Як я розумію, Китай ще для себе цього не з’ясував», — додавдодав Подоляк.

Щодо переговорів Сі та російського президента володимира путіна, що відбулися в москві 21−22 березня, Подоляк наголосив, що розмови про Україну, про війну рф в Україні та китайський «мирний план» по суті в них не було, всі переговори були присвячені економіці.

Схожі новини