Передплата 2024 «Добрий господар»

Експертка профілактики хвороб МОЗ України розповіла скільки доз вакцини захистять організм від коронавірусу

Першу бустерну дозу отримало 8% населення області, другу — менше 1%

На Львівщині людей уражає різновид коронавірусного штаму «Омікрон» — «Кракен». За останній тиждень в області зафіксовано 1251 випадок захворювання, 10 смертей… Серед тих, хто помер, були вакциновані однією дозою, або не вакциновані взагалі. Збільшення кількості хворих спостерігається упродовж двох останніх тижнів. Вакцини, які використовують в Україні та на Львівщині захищають від COVID-19, дають захист від усіх штамів.

Та є частина людей, які важко перенесли коронавірус вперше чи вдруге, і вважають, що матимуть надовго імунітет. Досвід показує, що імунітет після перенесеної хвороби та після двох доз вакцини має тенденцію до зниження. При контакті з іншою людиною можна легко інфікуватися коронавірусом. То як захиститися від корони?

Про це повідомила на брифінгу керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Іванченко.

«Сьогодні ми дійшли висновку: для того, щоб у людини зменшився ризик інфікування на ковід, потрібно пройти дві дози вакцини (Pfizer, Coronavac, окрім Janssen). Далі потрібно ввести додаткові бустерні дози, щоб тримати організм в захищеному стані».

Станом на 21 березня 2023 року, базову вакцинацію отримало менше 42% населення Львівської області. Першу бустерну дозу отримало 8% населення області, другу бустерну дозу — менше 1%.

«Цього мало, — продовжує розмову Наталія Іванченко. — Найбільше вакцинуються молоді люди та люди середнього працездатного віку. Чому було важливо вакцинувати старших людей? Після 70 років зустрічається найбільше летальних випадків. Госпіталізації — в людей старших 60 років. Закликаю старших людей вакцинуватися!».

Схожі новини