Передплата 2024 «Добрий господар»

У Меденицькій громаді ліквідували три радянських пам’ятники

  • 20.03.2023, 16:30
  • 636

Один з них був присвячений радянським льотчикам, інший — москвофілу і комуністу Кузьмі Плехатому

Фото Дрогобицької РВА
Фото Дрогобицької РВА

Львівська обласна військова адміністрація повідомляє: «у Дрогобицькій РВА відбулося чергове засідання робочої групи з питань декомунізації на території району за участі істориків, громадських активістів та представників органів місцевого самоврядування».

Юрист Меденицької селищної ради Михайло Гук зазначає, що минулого тижня у селі Опори демонтували 2 пам’ятники. Один з них був присвячений радянським льотчикам, інший — москвофілу і комуністу Кузьмі Плехатому.

Окрім цього, 17 березня у Меденичах демонтували братську могилу радянських воїнів. Наразі триває підготовчий процес щодо демонтажу ще 8 об'єктів у Меденичах, Солонську, Дорожеві, Волощі та Грушеві. Також перейменовують вулиці Перемоги у Опорах та Рівному, а також вулицю Гагаріна у Меденичах.

Щодо пам’ятника Григорію Геврику, який розташований на вулиці Горішня Брама у Дрогобичі, то робоча група прийняла рішення звернутися до істориків Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка за історичною довідкою.

Учасники робочої групи вважають, що постать Григорія Геврика є занадто суперечливою, щоб зберігати його у пам’яті наступних поколінь, як проукраїнського діяча. Окрім цього, робоча група рекомендуватиме Дрогобицькій міській раді активізуватися щодо демонтажу радянських пам’ятних могил у Михайлевичах та Новошичах, а також перейменування вулиць у селах району.

Схожі новини