Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Цьогоріч фермери Львівщини можуть садити більше овочів: їм компенсують з бюджету до 250 тисяч гривень»

Повідомила для «ВЗ» директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман

Цього року фермери Львівської області можуть садити більше овочів та фруктів, оскільки з державного бюджету їм компенсовують кошти на виробничі процеси. Є два види грантів — для тих, хто вирощує яблука та тих, хто садить тепличні овочі.

Суми державної допомоги — 50−150 тисяч гривень (від фермера вимагають створити додаткове одне робоче місце), якщо допомога у сумі 250 тисяч гривень — два робочі місця.

Про це повідомила для «ВЗ» директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман.

«Якщо фермер взяв державні гроші і придбав… „Мерседес“ — його покарають»

«Умова для фермерів — працювати на ринку не менше, ніж п’ять років, — каже чиновниця. — Окремі вимоги є і до робочих місць господарства. Так, для вирощування яблук, на 25 га саду має бути шість постійних робочих та 250 сезонних працівників. Співфінансування — 70% (кошти державного бюжету) та 30% - власні кошти господарства. Важливий момент: гранти можуть отримати лише ті фермери, які зареєстровані, як ФОП (мають КВЕД щодо ведення сільськогосподарської діяльності). У власності має бути земельна ділянка. Чи буде перевірка щодо використання коштів? Звісно, буде! Тих, хто має теплиці, перевіряти будуть раз на три роки, а хто сади — раз на п’ять років. Якщо ж фермер взяв державні гроші і придбав не зрошення для саду, а „Мерседес“ — його покарають. Упродовж трьох днів доведеться повернути гроші до державного бюджету. Також такий фермер створить собі не гарну кредитну історію і буде позбавлений будь-яких фінансових допомог від держави на найближчі кілька років».

На що фермери можуть витрачати державні гроші?

Чиновниця пояснила, що грантові кошти дозволяється використовувати на купівлю оргтехніки, обладнання офісу, на сплату оренди офісу, зарплату працівників… Також серед умов — упродовж шести місяців (з дня потрапляння коштів на рахунок) створити робочі місця, і люди там мають працювати два роки.

Тетяна Гетьман припускає, що така державна допомога стимулюватиме фермерів не лише садити більше яблук та тепличних овочів, а й вивести бізнес у легальну площину. Фермерів перевірятимуть спеціалісти Центру зайнятості, які вивчать їхній аграрний бізнес-план. Після цього, каже Тетяна Гетьман, Центр зайнятості призначить фермеру особисту співбесіду. Аби не було такого, що бізнес-проєкт на вирощування яблук чи овочів написав «штучний інтелект», чи якесь кадрове агентство.

«Це робиться для того, щоб уникнути ситуації, коли бізнес-план пише одна структура, а людина, яка його реалізовуватиме не в курсі, про що там написано, — продовжує Тетяна Гетьман. — Такі випадки бувають часто… Під час перевірки виявляють тих, кого цікавлять лише бюджетні гроші».

Можливості для аграріїв, які релокувалися — плюс сто тисяч гривень. Які умови?

У 2022 році у Львівській області двадцять фермерів отримали грантів на суму 4,8 мільйона гривень, створили 41 робоче місце.

На проєкт «Свій сад» — вісім аграріїв отримали грант на 42 мільйони гривень. Завдяки цьому на Львівщині площа садів збільшилася на 151 га, а комерційні площі з вирощування лохини збільшилися удвічі.

Тепер Львівська область на другому місці в Україні за обсягом фінансування аграріїв, які вирощують ягоди та овочі. Попереду — лише Закарпатська область.

Також одинадцять виробників Львівщини отримали понад 70 мільйонів гривень на створення переробних підприємств. Є окрема обласна програма для релокованих на Львівщину аграрних підприємств — по 100 тисяч гривень кожному господарству (умова — не лише релокуватися, а й офіційно зареєструватися в регіоні).

Якщо ж фермер створює двадцять робочих місць — плюс додатково сто тисяч гривень з обласної скарбниці.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень