Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Львівщині чоловік за 3 тижні схуд на 20 кг. Медики врятувати чоловіка з патологією

  • 10.03.2023, 19:30
  • 55.4K

У 69-річного жителя Львівщини діагностували рідкісну патологію, яка трапляється лише в 0,1% пацієнтів

Фото - 1tmolviv
Фото - 1tmolviv

Про цей випадок розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова.

Майже місяць чоловік скаржився на біль у животі, особливо після їди. А ще постійно відчував слабкість, однак не приділяв цьому належної уваги. Згодом його стан погіршився. Біль став нестерпним, знеболювальне вже не допомагало. Чоловік більше не міг їсти. За три тижні схуд на 20 кг. Рідні доправили його до Лікарні Святого Пантелеймона у Львові.

Бригада медиків одразу ж узялася обстежувати пацієнта: провела йому УЗД і комп’ютерну томографію. Висновок лікарів — потрібна термінова операція. У жителя Львівщини виявили атеросклеротичну оклюзію стовбура верхньої мезентеріальної артерії кишківника. Це — головна судина, яка забезпечує кровопостачання більшої частини кишківника, і вона була повністю заблокована. Така ситуація, як правило, виникає на тлі прогресуючого атеросклерозу, коли на стінці артерії відкладаються холестеринові бляшки. Це й стало причиною, чому пан Роман потрапив до лікарні.

Щоб врятувати йому життя, команда судинних хірургів виконала ургентне аорто-верхньомезентеріальне шунтування — встановили пацієнту синтетичний протез, відновивши таким чином кровотік до кишківника. До операційної бригади ввійшли завідувач відділення Андрій Мелень, хірурги Світлана Лебедєва, Дмитро та Гліб Ройко, анестезіолог Марта Остапчук, медична сестра Людмила Пилипович й анестезистка Марія Федош. Втручання було складним і вимагало від хірургів високої точності рухів. Потрібно було делікатно виділити судини в оперованій ділянці, не пошкодивши їх, й ідеально точно накласти анастомози — судинні шви.

Післяопераційний період у чоловіка минув без ускладнень. Уже наступного дня після втручання його стан стабілізувався. Тож пацієнта перевели з реанімації до післяопераційної палати у відділення судинної хірургії та на десятий день без жодних скарг виписали додому.

Тиждень тому житель Львівщини приїжджав до лікарів на контрольний огляд. Почувається він добре і навіть набрав чотири кілограми.

Схожі новини