Передплата 2024 «Добра кухня»

Хто із нардепів став посередником: деталі переговорів між Україною та рф щодо Азовсталі

  • 10.03.2023, 14:15
  • 1 164

Журналісти видання CNN повідомили деталі про таємні перемовини між Україною та росією щодо деблокади «Азовсталі»

За даними журналістів, початок переговорів стартував 25 квітня 2022 року. З української сторони їх розпочав народний депутат, член депутатської групи «Довіра» Олександр Ковальов, у якого є контакти в ФСБ. Операцією керувало Головне управління розвідки і особисто його голова Кирило Буданов.

Від росії переговорами керували двоє генералів-розвідників — генерал-лейтенант Володимир Алєксєєв і генерал-майор Олександр Зорін. Обидва народилися в Україні.

У матеріалі зазначається, що 25 квітня 2022 року Ковальов вперше вирушив на захоплені ворогом території. Аби легше перетнути блокпости та звʼязатися з командирами «Азову», він отримав від Буданова таємні паролі та зашифровані пристрої звʼязку.

Політик розповів, що тоді Маріуполь був фактично стертий з лиця землі. Аби дістатися до «Азовсталі», необхідно було домовитися про припинення вогню.

Видання опублікувало фото від 27 квітня, на якому посеред дороги за невеличким столом сидять Ковальов, Крижанівський та генерал-лейтенант 8 гвардійської загальновійськової армії Південного військового округу рф Андрій Сичов на прізвисько «Дон». Саме Сичов керував штурмом Маріуполя. За словами Ковальова, він просидів із Сичовим весь день.

Зліва направо: Ковальов, Сичевой, Крижановський
Зліва направо: Ковальов, Сичевой, Крижановський

Як стверджує нардеп, він допоміг переконати окупантів, що порятунок, насамперед дітей, жінок і поранених буде актом здорового глузду, актом гуманізму.

CNN нагадала, що на початку травня ООН та Червоний Хрест евакуювали сотні цивільних з «Азовсталі» та інших районів Маріуполя. 7 травня віцепремʼєр-міністр Ірина Верещук заявила, що «всі жінки, діти і люди похилого віку» були безпечно вивезені з металургійного комбінату, але військові на заводі лишились, і російські обстріли почалися знову.

9 травня Ковальов повернувся до Маріуполя на другий раунд переговорів, але цього разу не сам, до нього приєднався перший заступник Буданова Дмитро Усов. Вони розмовляли вже безпосередньо з головними переговірниками від рф Алєксєєвим і Зоріним.

За словами Ковальова, Алєксєєв постійно робив перерви в переговорах, щоб подзвонити в Москву. У нього був прямий стільниковий звʼязок з Міноборони рф.

Переговори просувалися, 16 травня організували третій візит до Маріуполя, під час якого відбулася зустріч російських генералів, які керували війною, з українськими офіцерами. Один із них — керівник батальйону «Азов» підполковник Денис Прокопенко.

Переговори 16 травня 2022 біля одного з входів в "Азовсталь"
Переговори 16 травня 2022 біля одного з входів в "Азовсталь"

«Це був момент істини. Коли ми зробили все, щоб дві сторони зійшлися, подивилися один одному в очі, російська сторона пообіцяла, що буде цивілізований вихід для наших солдатів», — ідеться в статті.

Нардеп повідомив, що умови росіян були прості: українські військові припиняють бойові дії, здають завод і здаються в полон самі. Потім — цивілізовані умови утримання наших військовополонених та обмін.

За словами Ковальова, домовленість про безпечний вихід українських бійців була виконана чітко. Пізніше того ж дня найбільш важкопоранених винесли з заводу на ношах.

16 травня ввечері Міноборони України оголосило про початок евакуації українських військовослужбовців з «Азовсталі». Наступного дня, 17 травня, нескінченний потік українських солдатів почав свій вихід у полон. Багато хто на милицях або ношах, деякі серйозно скалічені.


Джерело: CNN

Схожі новини