Передплата 2024 «Добрий господар»

Польща не виключає скасування прикордонного руху з Білоруссю

  • 27.02.2023, 20:13
  • 792

Заступник глави МВС Польщі Мачей Вонсік не виключив скасування прикордонного руху з Білоруссю

Фото - з відкритих джерел
Фото - з відкритих джерел

Про це повідомляє РАР.

Заступник міністра прокоментував «обмін дипломатичними ударами» між Польщею та Білоруссю.

Серед іншого, його запитали, чи можливо закрити всі польсько-білоруські прикордонні переходи.

«Я не знаю, чи можливо закрити всі прикордонні переходи з Білоруссю. Я знаю одне. Ми не можемо бездіяльно дивитися на те, що Лукашенко робить з польською меншиною. Те, що було зроблено з Почобутом, просто немислимо». — підкреслив Вонсік.

Ані засудження представників польської меншини «білоруськими трибуналами», ані знищення цвинтарів солдатів Армії Крайової не можуть залишатися без реакції з боку Польщі, додав заступник міністра.

«Польща готова до різних ситуацій. Чесно кажучи, я б не виключав ситуації, що у нас не буде прикордонного руху з Білоруссю». — підкреслив він.

Відповідаючи на запитання, чи буде компенсація польським компаніям, які зазнають збитків у такій ситуації, заступник голови Міністерства внутрішніх справ нагадав, що коли підприємцям завдавали шкоди політичні акції, які, на думку уряду, були необхідними, то створювалися такі програми.

«Ми готові і налаштовані діяти далі. З іншого боку, ми подивимося, як поводитиметься білоруська сторона. Ми чекаємо певних сигналів. Перш за все, ми хочемо, щоб Почобут був на волі. Це очевидно» — сказав Вонсік. Як він підкреслив, уряд хоче, щоб були дотримані права польської меншини, а також щоб припинилося руйнування кладовищ солдатів АК.

10 лютого рух на польсько-білоруському автомобільному прикордонному переході в Бобровниках було призупинено на невизначений строк. Це стало результатом рішення глави Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Маріуша Камінського, прийнятого, як заявив міністр, «у зв’язку з важливими інтересами державної безпеки». Раніше білоруський суд у Гродно засудив активіста польської меншини і журналіста Анджея Почобута до восьми років колонії загального режиму.

У свою чергу, білоруський режим 18 лютого запровадив обмеження, згідно з якими польські перевізники не можуть користуватися прикордонними переходами на ділянці білоруського кордону з Литвою та Латвією. Їхні транспортні засоби проходять митне оформлення лише в пункті пропуску Кукурики-Козловичі з терміналом у Корощині.

Схожі новини