Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У березні пенсії індексують на 20%

Під індексацію потраплятимуть усі категорії пенсіонерів, визначені у Законі «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»

Від 1 березня уряд проведе індексацію пенсій — на 20%. Під індексацію потраплятимуть усі категорії пенсіонерів, визначені у Законі «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Про це повідомив під час засідання уряду прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

«За дорученням президента України робимо індексацію пенсій — попри те, що за законом України про державний бюджет на 2023 рік така індексація не обов’язкова, — повідомив прем'єр. — Уряд виконує свої зобов’язання перед людьми. Допомагаємо тим, хто цього найбільше потребує. Індексація виплат торкнеться понад 10 мільйонів українців».

Також глава уряду нагадав, що цього року також зберігаються всі доплати до пенсії за віком. Так, пенсіонери віком понад 80 років продовжать отримувати щомісячну доплату — 500 грн. Для пенсіонерів віком 75−80 років — це доплата у сумі 400 грн на місяць, а для пенсіонерів 70−75 років така доплата становить 300 грн.

Загалом цього року, пообіцяв Шмигаль, держава планує витратити на пенсійне забезпечення понад 700 млрд грн. За словами прем'єра, 2022 року держава спрямувала на виплату пенсій 575 мільярдів гривень. Це на 65 млрд грн (на 12,5%) більше, ніж у довоєнному 2021 році.

У ГУ Пенсійного фонду України у Львівській області журналістці «ВЗ» повідомили, що прокоментують це повідомлення після офіційного оприлюднення постанови Кабміну з цього питання. А в ефірі Національного телемарафону заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко повідомила, що підвищення торкнеться найбільш незахищених категорій українців, які одержують пенсійні виплати з інвалідності, за віком, за вислугою років, за втратою годувальника. Як зазначила Ірина Ковпашко, індексацію спеціальних пенсій, які виплачуються вченим, військовослужбовцям, держслужбовцям тощо проведуть пізніше. «Уряд прийняв відповідну постанову, але чинності вона набуде наступного місяця, після закінчення воєнного стану», — цитує слова пані Ковпашко сайт «Цензор».

Схожі новини