Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Окупація та важка форма раку: у Львові лікують шестирічного хлопчика

  • 16.02.2023, 14:45
  • 649

Маленькому Максимкові - лише шість років. У нього — пухлина грудної порожнини, яка розповсюдилася по всьому організму

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Два роки тому, коли хлопчик поскаржився на біль у животі та почав блювати, рідні відразу звернулися по допомогу до лікарів у Новій Каховці та Херсоні. У дитини діагностували нейробластому середостіння. Ця пухлина — одна з найпоширеніших і найагресивніших серед тих, які трапляються у дітей до 5 років.

Тривале лікування, кілька курсів хіміотерапії, а тоді - окупація. Стара Каховка, де мешкає сім'я, та Херсон, де лікували дитину, окупували російські війська. Боротися з хворобою стало ще важче, бо дошкуляли постійні обстріли, відсутність електроенергії та брак ліків. Тоді Максим отримував суху хіміотерапію.

Раптово дитині погіршало. В умовах окупації забезпечити належне лікування хлопчику було майже неможливо. Відтак, лікарі вирішили транспортувати Максима до Львова — до Лікарні Святого Миколая.

До медичного закладу хлопчика привезли машиною швидкої допомоги місяць тому, коли він був у дуже важкому стані та важив лише 15 кілограмів. Максим був повністю паралізований нижче грудної клітки. Також у нього розвинулася двобічна пневмонія та розпочалася кровотеча. Метастази поширилися по всьому організму дитини: вони — в голові, у кістках та кістковому мозку.

Уже через кілька днів наші спеціалісти з відділення анестезіології та інтенсивної терапії й відділення онкології, гематології та імунології стабілізували стан хлопчика. Вони переливали дитині необхідні препарати крові та давали протигрибкові антибіотики, аби вилікувати пневмонію.

Максимко отримав два курси хіміотерапії, попереду — ще 4, а пізніше — трансплантація кісткового мозку, бо це — єдиний шанс хлопчика на життя. Дитина вже набрала вагу, почала відчувати ноги та рухати ними.

Схожі новини