Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Премії топчиновникам тепер виплатять «з випередженням графіку»

Якщо раніше премію за попередній місяць чиновники львівської міськради отримували наступного місяця, тепер — в останніх числах чинного місяця, каже керівниця управління персоналом Богдана Яремчук

За січень 2023 року Львівському міському голові, чотирьом його заступникам та керуючій справами виконкому було нараховано круглі суми зарплати — загалом на суму 796 тисяч 508 гривень. Найбільше у перший місяць року було нараховано зарплати заступнику міського голови з питань містобудування Любомиру Зубачу — 222,2 тис. грн. У цю суму входить 80,2 тис. грн допомоги на оздоровлення, 80,2 тис. грн — для розв’язання соціально-побутових питань та 21,6 тис. грн премії…

За офіційною інформацією від відділу бухгалтерського обліку та звітності виконавчого комітету Львівської міської ради, топчиновникам Ратуші нараховано надбавку за високі досягнення у праці (від 4,8 тис. грн до 20,5 тис. грн) та премію (від 14,9 тис. грн до 22,9 тис. грн).

На другому місці рейтингу за рівнем зарплати у Ратуші - заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк — 151,5 тис. грн. «Бронза» у цьому сумнівному рейтингу досягнень дісталося першому заступнику міського голови, заступнику з питань економічного розвитку Андрієві Москаленко — 151,4 тис. грн.

Керуючій справами виконкому Наталії Алєксєєвій нарахували за січень 128,3 тисяч гривень зарплати. Міський голова Львова Андрій Садовий — останній у рейтингу тих, хто заробив найбільше: майже 77 тисяч гривень зарплати, включаючи ранг та різні надбавки.

Нагадаємо, у 2021 році Садовий пообіцяв, що не буде виплачувати собі та заступникам премій до кінця карантину. Офіційно карантин в Україні триває…

Виконувачка обов’язків керівниці управління персоналом Львівської міської ради Богдана Яремчук пояснила «ВЗ», що суспільство даремно підозрює несправедливий підхід до нарахування премій та інших нарахувань до зарплати для топменеджменту міської ради. Каже, премії для топменеджерів Львівської міської ради не мають жодної корупційної складової. Все, мовляв, законно.

«Премії працівників Львівської міської ради регламентує ухвала сесії - при прийнятті бюджету, — наголошує пані Богдана. — Для топменеджменту (заступників мера, керуючого справами виконкому та штатних радників) премія може бути не більшою 200% від посадового окладу. А для директорів департаментів та інших працівників міської ради — не більше 300% від окладу. Неодноразово люди піднімають питання: чому такі високі цифри зарплати? Зарплата включає і посадовий оклад, і надбавку за ранг, відпустку…».

Богдана Яремчук поінформувала, що з 2023 році змінилося законодавство щодо нарахування премій для чиновників місцевого самоврядування. Новація — виплата за системою «місяць в місяць». Якщо раніше премію за попередній місяць чиновники отримували наступного місяця, тепер — в останніх числах чинного місяця.

Також, каже Богдана Яремчук, чиновникам належиться по закону дві матеріальні допомоги упродовж року — на оздоровлення та на розв’язання соціально-побутових питань. Зокрема, гроші на оздоровлення додають до «відпускних». Чиновниця каже, як правило посадовці Ратуші беруть ці допомоги наприкінці року, тому у львів'ян виникає враження, що топчиновники завжди так багато заробляють.

Схожі новини