Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Туреччина експортує у росію підсанкційні товари на мільйони доларів, — ЗМІ

  • 04.02.2023, 18:45
  • 775

У 2022 році турецькі компанії експортували на десятки мільйонів доларів машини, електроніку, запасні частини та інші товари, які потрібні російські армії

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Як пише The Wall Street Journal, це демонструє можливості росії посилювати свої воєнні дії, попри міжнародні санкції. Дані свідчать, що щонайменше 13 турецьких фірм експортували товарів на не менш, ніж 18,5 млн доларів, зокрема — вироби з пластику, гуми та транспортні засоби, щонайменше 10 російським компаніям, які перебувають під санкціями США.

Також відомо, що турецькі компанії відправили щонайменше три партії товарів американського виробництва. Вони також відправили в рф ще 15 мільйонів доларів у формі ліфтів, електрогенераторів, друкованих плат та інших товарів американського виробництва, порушуючи експортний контроль США, який мав би позбавити росію життєво важливого військового обладнання.

Тим часом майже через рік після вторгнення США чинять тиск на треті країни, зокрема — Туреччину, щоб вони співпрацювали з основними аспектами санкцій. Посадовці міністерства фінансів США цього тижня відвідали Туреччину, Об'єднані Арабські Емірати та Оман, щоб ліквідувати російські мережі військових закупівель у регіоні. У Туреччині заявляють, що країна застосовує лише санкції Ради Безпеки ООН, а не санкції США. Міністерство закордонних справ Туреччини також заявило, що не виправдовує спроб ухилитися від санкцій щодо рф.

Серед російських компаній, що потрапили під санкції, та отримали товари з Туреччини, були дочірня компанія російської корпорації «Тактичне ракетне озброєння», що виробляє системи озброєння для ВМФ Росії, і «Промтехнологія», що потрапила під санкції за виробництво гвинтівок для російських Збройних сил.

Окрім спроб позбавити росію зброї, у США також намагаються закрити російські джерела до основних товарів, що використовують для військової техніки. Каучук, наприклад, використовує під час виготовлення пластин, що захищають російські бойові танки Т-80. Санкції США та експортний контроль також скеровані на пластмаси, які потрібні рф для виробництва танків, кораблів, шоломів та бронежилетів. Дані свідчать, що росія придбала у Туреччини також кермові колеса для вантажівок та американські фільтри для двигунів. рф імпортувала конвеєри та елеватори американського виробництва майже на 8 мільйонів доларів, порушуючи експортний контроль США.

Схожі новини