Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Керівництво Сумської ОВА викрили на розкраданні коштів, призначених для відбудови

  • 03.02.2023, 08:45
  • 793

СБУ викрила керівництво Сумської обласної військової адміністрації, яке привласнювало державні кошти, виділені регіону на відновлення інфраструктури після вторгнення

Фото - СБУ
Фото - СБУ

Про це повідомили в пресслужбі СБУ.

Наразі за матеріалами СБУ двоє чиновників отримали повідомлення про підозру:

  • заступник голови Сумської ОВА;
  • т. в. о. начальника Департаменту капітального будівництва ОВА.

За даними джерел Української правди в правоохоронних органах, йдеться про Олега Клименчукова та Олега Чунаєва.

Підозру їм оголосили за статтями:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану);
  • ч. 1 ст. 366 (службове підроблення).

За даними слідства, у квітні 2022 року заступник голови Сумської ОВА спільно з керівником Департаменту капбудівництва, призначення якого він же лобіював, організували схему розкрадання коштів, виділених Сумщині урядом.

Серед обʼєктів, які мали бути відновлені та відремонтовані за ці гроші, — житлові будинки, обʼєкти цивільної та критичної інфраструктури, мости та дороги, що зазнали руйнувань внаслідок ворожих обстрілів.

Для цього фігуранти уклали договори на проведення відновлювально-будівельних робіт із п’ятьма афілійованими комерційними структурами.

Встановлено, що ділки свідомо внесли в кошторисну документацію ціни на будматеріали, які в 2—3 рази перевищували ринкові.

Їх закупали через спеціально створені ділками фірми-прокладки.

Зокрема, задокументовано, що під час ремонту лише одного обʼєкта зловмисники привласнили 1,4 мільйона гривень. Наразі тривають експертизи щодо ще 80 таких обʼєктів.

Під час обшуків за місцями роботи та проживання фігурантів правоохоронці виявили чорнову документацію, мобільні телефони та компʼютерну техніку з доказами незаконної діяльності. Досудове розслідування триває.

Схожі новини