Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Переселенці інколи просять у ресторанах увімкнути їм російськомовну пісню»

Департамент комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА без попередження навідується у розважальні заклади, щоб при вході наклеїти наліпку «Львівщина вільна від мови окупанта, терориста і вбивці»

Фото Львівської ОВА
Фото Львівської ОВА

У Львові та області тривають рейди розважальними та відпочинковими закладами, аби перевірити, чи немає там російської мови (в обслуговуванні клієнтів, чи не вмикають у залах російськомовні пісні). Рейди організовує Львівська ОВА, оскільки з 2018 року Львівська обласна рада прийняла ухвалу «Про заборону російськомовного культурного продукту». У 2022 році з інспекційною «мовною перевіркою» навідалися у понад три сотні закладів Львівщини. У кожному із закладів, при вході традиційно клеять по дві наліпки з написами «Львівщина вільна від мови окупанта, терориста і вбивці», «Львівщина вільна від російськомовного культурного продукту».

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» начальниця відділу комунікацій з громадськістю департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА Христина Швец, головне правило рейду — прийти без попередження. Запевнила, Львівська ОВА реагує на телефонні дзвінки від небайдужих мешканців області, які повідомляють про мовні порушення в ресторанах чи нічних клубах свого району. У складі групи — не лише чиновники, а й громадські активісти.

«Торік у Львові ми провели чотири рейди, а в районах області побували у Трускавці, Стрию, Самборі, Жовкві, Золочеві, Дрогобичі, — продовжує розмову чиновниця. — В кожному місті проінспектували близько тридцяти закладів. Виготовили загалом орієнтовно дві тисячі наліпок, які також роздали по районах. Крім наліпок, в закладах роздаємо інформаційні буклети, де пояснюється, на основі чого не дозволено використовувати російську мову. В буклеті опубліковано також QR-код, де люди можуть перейти на ухвалу сесії обласної ради та ознайомитися з нею. На основі цієї ухвали господарі закладів можуть пояснювати відвідувачам, чому, наприклад, не транслюють у караоке російськомовних пісень».

Христина Швец каже, потреба у таких рейдах є. Під час перевірок виявили поодинокі факти, коли вимушені переселенці, які з початку повномасштабного вторгнення рф мешкають у Львівській області, просять увімкнути в ресторанах російськомовну пісню… Це не обов’язково твір російського виконавця. Переважно просять послухати в закладі пісні українського артиста, який має російськомовний репертуар.

«Персонал закладів громадського харчування відповідальний: коли хтось з гостей звертається до них російською — відповідають їм українською та просять звертатися до них державною мовою, — відзначає Христина Швец. — В деяких закладах говорять, що не обслуговують російською мовою».