Передплата 2024 «Добра кухня»

Навіщо місту Лева кредит на мільярд гривень

А також інфоцентр на Меморіалі Героїв Небесної Сотні за… 4 мільйони

Львівська міська рада. Фото з архіву ВЗ
Львівська міська рада. Фото з архіву ВЗ

В умовах воєнного стану Львівська міська рада працює в особливому режимі. Усі рішення приймає виконком. А сесія якщо і збирається, то журналістів майже не запрошують, рішення не оприлюднюють і пресрелізів не розсилають. Тому львів'яни часто не в курсі, що там кулуарно понаприймали їхні чиновники та обранці. А рішення бувають і «зашкварні»…

Наприклад, наприкінці минулого року сесія ЛМР прийняла рішення взяти в Європейського банку черговий кредит, і то аж на… мільярд гривень. Про це «ВЗ» розповіла голова бюджетної комісії ЛМР Наталія Шелестак.

«Було прийнято рішення, що місту вкрай потрібний мільярд гривень, щоб витратити їх на комунальні підприємства — „Львівелектротранс“, „Львівтеплоенерго“, „Львівавтодор“, — каже Наталія Шелестак. — Кредит, по суті, для погашення попередніх кредитів і виплати заробітної плати. Я була проти цього кредиту, тому що вважала, що він наразі нам не потрібен. Але депутати, окрім партій „Варта“ і „Голос“, проголосували за кредит. Відповідно угоду з Європейським банком укладено, і зараз, щоб отримати цей кредит на мільярд, нам треба заплатити 35 мільйонів гривень різних платежів. Ці 35 мільйонів не пройшли бюджетну комісію, було винесено рішення виділити 9,9 мільйона на перший квартал 2023 року. Це рішення пройшло бюджетну комісію і відповідно було винесено на сесію, яка відбулася 22 січня. Сесія погодила виділення цих 9,9 млн. Для цього перерозподілили міський бюджет на 2023 рік».

Також Наталія Шелестак розповіла, що недавно виконком ухвалив рішення про будівництво на Меморіалі Героїв Небесної Сотні інформаційного центру за 4 мільйони гривень.

«Чи доречно зараз будувати цю споруду? І чим зумовлена така висока ціна? — каже голова комісії. — Ці запитання ставили на засіданні комісії фінансів та планування бюджету. Рішення про побудову дорогої споруди своїм рішенням без згоди депутатського корпусу ухвалив виконком. Коли почалось повномасштабне вторгнення, ми дозволили виконкому, у разі необхідності, діяти за погодженням із бюджетною комісією та без сесії приймати рішення. Виконком, порушуючи норму цієї ухвали, без згоди бюджетної комісії надав дозвіл на побудову на Меморіалі Героїв Небесної Сотні споруди на 24 кв м за понад 4 млн грн. Тобто це більше ніж 4 тисячі доларів за метр квадратний! Там заплановано 12 метрів квадратних для охорони і 12 метрів квадратних — для інформаційного центру. По суті - це дорогий МАФ, але занадто дорогий для міста. Нас це, звичайно, обурило, але ми про це дізнались вже тоді, коли виконавці прийшли на комісію за наповненням — інформаційні стенди, меблі, кавомашина. Ми погодили наповнення центру, бо логічно, що воно мало би там бути. Чому прийняли таке рішення у час, коли в країні повномасштабне вторгнення? Навіщо такі витрати — 4 тис. доларів за метр квадратний? Нагадаю, раніше уже йшлося про 5 млн грн за біотуалет, що здійняло хвилю невдоволення в громаді. Такі витрати зараз недоречні для бюджету міста».

Схожі новини