Передплата 2024 «Добрий господар»

«У 2022 році був рекорд за кількістю учасників на аукціоні. За майно бази відпочинку „Трембіта“ боролися 83 підприємці».

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях ділиться успіхами роботи у 2022 році та планами у 2023 році

Завдання приватизації під час війни — не лише одноразово отримати кошти до держбюджету, а в тому, щоб залучити інвестиції до тих державних підприємств, які неефективні або непрацюючі.

Так, 586 млн грн. — у держбюджеті від приватизації об'єктів державної власності. З них 556, 8 млн грн — в бюджеті країни (з жовтня місяця, коли відновилася приватизація). Результати такі: 49 успішно проведених аукціонів та 332 учасники.

Про це повідомив для «ВЗ» начальник Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях Владислав Калинець.

«У 2022 році ми мали рекорд за кількістю учасників на аукціоні - база відпочинку „Трембіта“ — 83 підприємці, — продовжує розмову Владислав Калинець. — Серед найбільш успішно проданих об'єктів — пакет 100% акцій АТ „Львівський ювелірний завод“ (185 398 855 грн). Також варто згадати Вузлівське місце провадження діяльності та зберігання спирту ДП „Укрспирт“ (130 370 216 грн); майновий комплекс державного підприємства „Дашавський завод композиційних матеріалів“ (33 900 435 грн); майновий комплекс державного підприємства „Львівське конструкторське бюро“ (10 150 000 грн); пакет 100% акцій АТ „ЕРОТРОН“ (55 000 001 грн); пакет акцій 72,692% ПрАТ „ПКІ конвеєробудування“ (28 020 000 грн); Єдиний майновий комплекс державного підприємства „Львівський дослідний завод Національної академії наук України“ (14 080 000 грн)».

Крім вартості об'єкта, інвестор-покупець, який придбав такий об'єкт єдиного майнового комплексу або пакет акцій, упродовж пів року сплачує суму по заборгованості даного підприємства перед бюджетом (податки), борги із зарплати. Станом на сьогодні, крім тих коштів, які вже надійшли до бюджету від проданих об'єктів, також буде сплачено заборгованість перед бюджетом у розмірі понад 25 млн грн та виплачено заробітну плату у розмірі понад 1 млн грн.

Однак, переможець аукціону — це ще не власник майна, адже переможець має 20 робочих днів на сплату вартості лота після дня завершення аукціону. Тільки після надходження коштів до бюджету підписується договір купівлі-продажу.

«Водночас маємо невтішну статистику — 12 учасників відмовилися сплачувати виграшні ставки, які вони самі запропонували під час аукціону, — інформує Владислав Калинець. — Якщо переможець не сплачує кошти — він втрачає гарантійний внесок у розмірі 20% від стартової ціни, який перераховуються до бюджету та не зможе більше брати участь у приватизації цього об'єкту. Тому у бюджет надійшло 7,1 млн грн в бюджеті від гарантійних внесків. Зривати аукціони з приватизації сьогодні — економічний тероризм і навмисна диверсія проти України. Відповідальні інвестори поки не змогли викупити державне майно та розвивати бізнес».

Щоб усунути подібні махінації в майбутньому, ФДМУ розробив необхідні законодавчі зміни, тож незабаром подібний «економічний тероризм» залишиться в минулому. Законопроєкт № 8236, який збільшує розмір гарантійного внеску, вже зареєстрований у парламенті.

Від оренди державного майна бюджет отримав ще понад 54 млн грн. Оренда на час воєнного стану, каже Владислав Калинець, відбувається за спрощеною процедурою, а орендарі отримують пільги та знижки. Відновлення оренди держмайна дає змогу продовжувати працювати вітчизняному бізнесу та відкриває нові можливості для роботи бізнесу, зокрема, релокованому із гарячих точок.

«Наше регіональне відділення у 2022 році провело 185 орендних аукціонів, — каже пан Владислав. — Укладено 133 договорів оренди, прийнято 90 рішень про продовження договорів оренди термін, яких закінчується. 86, 3 тис. грн на користь держави стягнено заборгованості з орендної плати в судовому порядку».

Окрім аукціонів, проведено понад 64 зустрічей із бізнесовим середовищем та з представниками органів державної влади.
Проєкти, які були втілені цього року в умовах війни: спільно із Львівською ОВА та балансоутримувачами відбувся аудит приміщень державної власності на території Львівської області для визначення потенціалу розміщення ВПО. За результатами цієї роботи було додатково розселено близько 30 тисяч осіб і сформований резерв для 40 тисяч осіб.

Регіональне відділення Фонду держмайна спільно з Львівською ОВА проводили координовані дії по релокації підприємств.

Також у Львівській області підписано перший договір оренди з релокованим підприємством. Від початку повномасштабної війни росії проти України у Львівську область релокувались понад 200 підприємств. Два державних підприємства на території області стали центральним хабом/складом по зберіганню майна підприємств, які релоковувалися.

Загалом було здано в користування/оренду об'єктів в загальній площі - 26 903,5 м2.

«Впевнено можна заявити, що бізнес, який купує обʼєкти, чи орендує має велику довіру до українського ринку у такий важкий час та вірить в перемогу ЗСУ. Окрім того, що інвестор отримує можливість продовжувати роботу, заробляти гроші, сплачувати податки, це також неабияка допомога Збройним Силам України та підтримка економічного фронту», — каже Владислав Калинець.

Зі всіма цікавими пропозиціями щодо приватизації та оренди, а також усім хто планує розширювати свою діяльність, зокрема для релокації підприємств, можна ознайомитись за посиланнями: ФДМУ у Львівській області | Lviv | Facebook та телеграм каналі. t.me/lviv_spfu. Слідкуйте за аукціонами. Матимемо цікаві об'єкти для інвестиції у 2023 році.

Плани щодо приватизації державного майна на 2023 рік

«Цікавий об'єкт виставимо на аукціон уже незабаром, — зазначає Владислав Калинець. — Це готель „Власта“, що на вул. Клепарівській, 30. Основним видом діяльності, згідно із статутом — діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування. Цей готель розташований у Львові за три кілометри від площі Ринок та за 20 хвилин ходьби від парку „Високий замок“. За 10 хвилин ходьби від помешкання працюють різноманітні магазини і кафе. Через дорогу від готелю обладнано відкритий сезонний басейн. Відстань від готелю „Власта“ до автобусної зупинки на вулиці Клепарівська — 300 метрів. Міжнародний аеропорт Львова розміщений за 7,5 км. Стартова ціна — 7 млн грн. Це хороша інвестиція».

Також планують виставити на аукціон «Західний експертно-технічний центр держпраці», на вул.Б.Хмельницького, 233-А Львові. Середньооблікова чисельність працівників центру — 119 осіб. Вид економічної діяльності - технічні випробування та дослідження. Стартова ціна — 36, 3 млн грн.

Окреме майно Сторонибабського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт»

  • Підприємство діюче. Місцезнаходження об'єкту:
  • Золочівський р-н., с. Сторонибаби, вул. Заводська, 1
  • Загальна площа земельних ділянок: 144,0764 га (це 7 — земельних ділянок)
  • Загальна площа приміщень: 7 979,5 кв.м.
  • Виробництво харчового спирту
  • Стартова ціна — 53,3 млнгрн.

Державне підприємство «Новояворівське державне гірничо-хімічне підприємство «Сірка». Видобуток сірки було припинено ще в 2006 році. А основним завданням стало проведення робіт з ліквідації основних засобів виведених виробничих потужностей з виробництва сірки, а також отримання прибутку за рахунок виробничої та підприємницької діяльності в галузі промислового виробництва. ДП «НДГХП» «Сірка» ніколи не виробляло і на даний час не виробляє продукції, а отримує дохід від здавання в оренду нерухомого майна.

«Коштів, які отримує підприємство від оренди майна та надання послуг не вистачає для виплати заробітної плати працівникам, що забезпечують його роботу. Підприємство знаходиться на землях Яворівського та Новояворівського ОТГ. Загальна площа земельних ділянок, на якій розташовані об'єкти підприємства — 220,2 га. Та багато інших об'єктів. Слідкуйте за аукціонами». — підсумував Владислав Калинець.

Схожі новини