Передплата 2024 «Добра кухня»

На Марсі - зима! (ФОТО)

  • 26.12.2022, 20:15
  • 985

У NASA опублікували фото, як виглядає сніг та лід на планеті Марс

Зима на Марсі. Фото NASA
Зима на Марсі. Фото NASA

Фахівці лабораторії реактивного руху у Каліфорнії розповіли, що зима на Червоній планеті може бути схожою на нашу зиму.

«У певних місцях на Марсі можна знайти водяний лід, як на Землі», — зазначив вчений Сільвен Пікекс.

Він додав, цей вид водяного льоду астронавти потенційно можуть використовувати в майбутньому, коли люди полетять на Марс.

На Червоній планеті також є сухий лід, тверда форма вуглекислого газу (CO2). Замість того, щоб танути, як водяний лід, CO2-лід сублімується. Коли цей матеріал перетворюється з твердого на газоподібний, він створює дивовижні ландшафти.

Лід на Марсі
Лід на Марсі

«Наприклад, ми бачимо павукоподібні об'єкти, віяла, гейзери, плями далматинця, смажені яйця й інші унікальні об'єкти, які складно зрозуміти, але які є прекрасними та унікальними для Марса», — говорить Пікекс.

Кристали льоду падають на Марс, як сніг на Землю. Іній також покриває деякі місця на Марсі. Посадкові апарати NASA зробили зображення крижаної води в 1970-х роках, а нещодавно космічний корабель і орбітальний апарат спостерігали так званий мороз CO2.

«Мороз-CO2 — це те, чого ми не маємо на Землі. Там, де є CO2 лід, надзвичайно холодно, приблизно -190 градусів за Фаренгейтом (майже —88°C)», — каже Пікекс.

Утім, жодна частина Марса не отримує більше, ніж кілька футів (пів кілограма) снігу, більша частина якого випадає на дуже плоских ділянках.

Відтак, снігових заметів на планеті не буває.

Сніг на Марсі
Сніг на Марсі

Схожі новини