Передплата 2024 «Добрий господар»

На Сонці за один день сталися аж вісім потужних спалахів

  • 15.12.2022, 20:30
  • 783

На Сонці з’явилася пляма, яка спричинила вісім потужних спалахів за один день

Космічний корабель Обсерваторії сонячної динаміки NASA зробив знімок сонячного спалаху
Космічний корабель Обсерваторії сонячної динаміки NASA зробив знімок сонячного спалаху

Один зі спалахів, класу М6, навіть призвів до короткого вимкнення радіозв'язку над Атлантичним океаном.

Фізик-дослідник Кіт Стронг пояснив, що сонячні плями — це темні, холодні області в найнижчому шарі сонячної атмосфери, в яких лінії магнітного поля зорі викривлені і напружені. Спалахи виникають у цих ділянках, коли магнітні лінії розриваються, вивільняючи енергію.

Сонячні спалахи поширюються зі швидкістю світла. Ті, що спрямовані на Землю, досягають нашої планети протягом восьми хвилин після виходу з атмосфери Сонця. Пляма AR3165 з’явилася на видимому диску Сонця нещодавно. Після трьох спалахів класів M6, M3 і M2 у цій частині, приблизно о 12:30 за східним часом (17:30 за Гринвічем).

«Здається, вони стають все більшими. Чи очікується Х-спалах? Залишайтеся з нами», — написав науковець у соцмережах.

Спалахи класу Х є найпотужнішими. Ті, що спостерігалися 14 грудня — на рівень нижчі, класу М.

За словами дослідника, сонячні спалахи іноді супроводжують корональні викиди маси (КВМ), які є хмарами намагніченої плазми, що рухаються набагато повільніше, ніж спалахи, і «досягають Землі» у термін до трьох днів.

«КСМ зазвичай спричиняють більше порушень у нашому технологічно залежному світі, оскільки при взаємодії з атмосферою вони спричиняють геомагнітні бурі в атмосфері. Ці бурі породжують красиві полярні сяйва, але також можуть спричиняти вимкнення електроенергії і навіть збивати супутники з орбіти», — пояснив науковець.

Поки що космічні синоптики не повідомляли про те, що будь-який із нещодавніх сонячних спалахів супроводжували корональні викиди маси, що можуть уразити нашу планету.

Водночас британська метеорологічна служба Met Office у своєму крайньому звіті прогнозує низький рівень сонячної активності на найближчі дні з можливістю подальших спалахів класу М.

Схожі новини